La Direcția Agricolă Constanța,

Fermierii stau la coadă pentru a obține subvențiile

579
În aceasta perioadă, la Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală se derulează trei programe de subvenționare pentru culturile de toamnă ale fermierilor din județul Constanța.
Subvenția de 200 de lei pe hectar se acordă persoanelor fizice și juridice ce au în proprietate sau folosință suprafețe de până la 120 de hectare. De asemenea, este subvenționată acciza pe motorină cu 65 de bani pe litru.
Nu în ultimul rând, creditele de la bănci pentru agricultură sunt subvenționate cu 30%, de către minister. Practic, dacă soliciți un credit de 100.000 de lei pentru exploatația agricolă, poți obține 30.000 de lei de la minister.
Organizarea, însă, și modul în care fermierii sunt nevoiți să aștepte pentru a-și cere drepturile cuvenite de lege lasă mult de dorit. Fermierul, ca de fapt orice persoană care intră în contact cu vreo instituție publică, de cele mai multe ori se umilește și poate pierde mult timp (în societatea de astăzi timpul înseamnă bani) pentru a solicita subvenția și pentru a realiza un dosar eligibil pentru obținerea de astfel de fonduri.
Principala problemă este reprezentată de personalul insuficient al instituției. Drumul de străbătut pentru obținerea subvenției pentru motorină, la direcția agricolă locală spre exemplu, începe la registratură, unde trebuie să soliciți o cerere de la cei doi funcționari, pe care trebuie să o completezi și să o înregistrezi la secretariatul instituției. Astfel, sute de cereri trec prin mână a doar trei funcționari publici.
Și dacă pui în calcul și faptul că instituția este într-o permanentă renovare (practic, jumătate din imobil este nefuncțional) și praful este o parte a aerului respirabil, obții rețeta completă de frustrare și umilire.
Banii sunt puțini și salariile sunt mici, după cum declară surse din Direcția pentru Agricultură din Constanța. Mulți angajați au plecat la instituțiile ce se ocupă cu organizarea fondurilor structurale sau la societățile private de consultanță, unde salariile sunt mult mai motivante. Nimeni nu se mai încumetă să se angajeze într-un loc unde salariul este mic și pretențiile sunt infinit mai mari.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3684 secunde