Fermierii s-au unit şi au protestat în faţa Guvernului. „Irigaţiile sunt mai importante pentru noi”

593

Articole de la același autor

Fermieri din mai multe zone ale ţării au protestat, miercuri, 24 martie, în faţa Guvernului nemulţumiţi de modul în care ministrul Agriculturii nu şi-a respectat promisiunea privind plata despăgubirilor culturilor care au fost afectate de seceta pedologică. Ei au cerut demisia ministrului Adrian Oros şi au promis că vor continua protestele până când vocea lor va fi auzită.

Fermieri din judeţele Ialomiţa, Iaşi, Botoşani, Tulcea şi Constanţa au venit la Bucureşti pentru a-şi striga disperarea pentru că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, nu şi-a ţinut promisiunea şi nu a prevăzut în bugetul pe anul 2021 sumele pentru despăgubirile de secetă. De această măsură sunt afectaţi peste 30.000 de fermieri care se văd în situaţia de a rata anul agricol. La protestele din capitală organizate de Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare au participat în semn de solidaritate şi fermieri din Asociaţia Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD) care s-au alăturat demersului colegilor din Asociaţia Producătorilor de Porumb (APPR) din România. „Sunt foarte mulţi fermieri care în baza promisiunilor domnului ministru Oros au angajat achiziţii de materii prime pentru continuarea activităţii şi oricum aveau probleme cu rambursarea creditelor, singura sursă de venit până la următoarea recoltă ar fi fost aceşti bani din despăgubiri. Cea mai bună măsură era ca şi fermierii să beneficieze, ca şi celelalte domenii afectate de COVID-19, de amânarea la plată a ratelor la credite şi la leasinguri, trebuiau plătite despăgubirile pentru a-i sprijini să-şi înfiinţeze culturile. Noi nu uităm promisiunile pe care le-a făcut şi nu uităm promisiunile pe care le-a făcut judeţului Constanţa, că va fi proiect pilot pentru reabilitarea sistemului de irigaţii”, a declarat Răzvan Filipescu, vicepreşedinte APAD.



Fermierii spun că ministrul Agriculturii le-a promis banii, chiar şi după instalarea Guvernului Câţu, dar nu s-a ţinut de cuvânt. Pe de altă parte, avea la îndemână instrumente pentru a veni în sprijinul fermierilor, dacă bugetul nu era suficient şi pentru plata despăgubirilor de secetă, au declarat fermierii. Un instrument pe care l-ar fi putut folosi ministrul Oros, era să notifice Comisia Europeană pentru problema secetei pedologice şi să găsească măsuri de finanţare.



Irigaţiile sunt prioritare pentru fermierii dobrogeni


Pe lângă banii pentru despăgubirile de secetă, mai importantă pentru agricultorii dobrogeni este reabilitarea sistemului de irigaţii. Dacă nu se va reabilita infrastructura de irigaţii, agricultura din Dobrogea va dispărea în anii care vor urma.



„Eu am realizat că nu se vor da despăgubirile pentru secetă pentru că am înţeles că nu sunt bani. Încercăm să ne concentrăm pe ce putem realiza şi anume irigaţii şi condiţii mai bune pentru Dobrogea. O vom lua pas cu pas. Mâine mergem la Prefectură, apoi la Consiliul Judeţean și către Ministerul Agriculturii să cerem irigaţii în Dobrogea. Şi apropo, avem o primă luptă câştigată, este vorba despre atribuirea fondurilor pentru reabilitarea celor două staţii mari de pompare din Dobrogea, Poarta Albă aducţiune şi Basarab pădure”, a precizat Theodor Ichim, preşedinte APAD.

În altă ordine de idei, în timp ce fermierii protestau în stradă, parlamentarii PSD depuneau moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3755 secunde