Fiind mințiți că nu vor primi despăgubirile promise

Fermierii s-au mâniat pe Guvernul Orban și i-au cerut demisia

199
Fermierii s-au mâniat pe Guvernul Orban și i-au cerut demisia - fermieriisaumaniatpeguvernulorba-1597670708.jpg

Articole de la același autor

În viața mea n-am văzut atâta disperare în agricultura românească, precum în această vară. Nici măcar în anii ’90, când locul CAP-urilor și IAS-urilor dezmembrate l-a luat fărâmițarea proprietății funciare, când stațiunile de mașini și tractoare erau jefuite, când sistemele de irigații erau devalizate ziua în amiaza mare, iar sute de mii de hectare de teren arabil rămâneau pârloagă, n-am auzit ca agricultorii să amenințe cu proteste de stradă ori să ceară demisia Guvernului.

Pierderile financiare provocate de seceta din acest an – cea mai cruntă din ultima jumătate de secol – i-au stârnit pe fermieri să ridice glasul și să amenințe. Ce vreți, când bagi o groază de bănet în lucrările agricole, împrumutându-te la bănci și furnizori, garantând cu pământul, cu casa și mașinile agricole, îți vine să te iei de piept și cu Dumnezeu.

Dar uite că fermierii nu îi cer socoteală lui Dumnezeu și Sfântului Petru pentru faptul că n-a plouat și li s-au uscat culturile, de n-a mai rămas nici jumătate din recoltă. În schimb, se zbârlesc la guvernanți, pentru faptul că nu îi despăgubesc pentru pierderile suferite.

Iată drept dovadă comunicatul transmis de Federația Națională PRO AGRO – organizație din care fac parte mai multe asociații ale fermierilor români: "În condițiile în care aflăm că Guvernul a decis să redirecționeze fondurile pentru fermierii afectați de secetă, deși aceste fonduri au fost promise de către primul ministru, Ludovic Orban, fermierii, prin intermediul Federației PRO AGRO solicită demisia echipei guvernamentale. Deși aceste fonduri au fost acceptate de către Comisia Europeană și au fost promise de către Guvern la întâlnirea din data de 2 Iulie, impactul sever al secetei fiind unul extrem, fermierii aflându-se în imposibilitatea de a continua activitatea, din parcurgerea documentelor publicate de Ministerul Finanțelor ca fundamentare pentru rectificarea bugetară constatăm că sumele destinate despăgubirilor au fost redirecționate.

Considerăm, în aceste condiții, că fermierii au fost mințiți de către guvernanți, într-o perioadă extrem de dificilă pentru aceștia, riscul insolvenței sectorului vegetal fiind unul crescut, sectorul fiind de importanță strategică pentru securitatea alimentară a României.

Considerăm că în acest moment sectorul vegetal al agriculturii românești a fost abandonat de către guvernanți, chiar dacă acest sector susține toate celelalte sectoare de activitate și chiar dacă este cel mai vulnerabil sector de activitate în fața schimbărilor climatice.

Solicităm distribuirea, de urgență, a sumelor reprezentând despăgubiri pentru secetă așa cum au fost stabilite în mod inițial, în cuantumurile stabilite inițial, așa cum au fost promise fermierilor, în caz contrar solicităm demisia Guvernului condus de Ludovic Orban."

Guvernul se ține de cuvânt!

Uite că Federația Națională PRO AGRO s-a pripit cu afirmațiile sau a fost înșelată de "binevoitorii" care aruncă în spațiul public știri alarmiste. O spune chiar ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în declarația făcută la finalul ședinței de guvern din data de 14 august 2020, în care a fost rectificat bugetul: "Așa cum am spus, încă de la preluarea mandatului, niciodată nu vom minți și nu vom vinde speranțe fermierilor. România a fost lovită crunt anul acesta de o secetă pedologică, cum nu a mai fost de zeci de ani. Am fost pe câmp în multe județe, la fermierii afectați.

M-am uitat în ochii lor și le-am promis că vor primi despăgubiri. Deși anul acesta este un an foarte dificil, constrângerile bugetare sunt foarte mari, în ciuda fake news-urilor lansate în ultimele zile, mai ales azi, de cei obișnuiți să vândă iluzii, și care au adus securitatea alimentară a României la cheremul câtorva traderi (comercianți – n.n.). Azi, în ședința de guvern, bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost suplimentat cu 3,445 miliarde de lei. Acest lucru ne permite să acordăm despăgubiri pentru secetă, așa cum am promis și cum nu s-a mai făcut de mulți ani. Ne permitem să facem plățile în avans pentru subvențiile din campania 2020, și aici vreau să fac o precizare, am făcut demersuri la Comisia Europeană ca anul acesta subvențiile să fie acordate mai repede cu o lună. Așteptăm aprobarea Comisiei. Suntem pregătiți. De asemenea, ne permitem să compensăm cât mai echitabil și obiectiv toate pierderile înregistrate și de cei din sectorul zootehnic: crescătorii de bovine, ovine, caprine, porcine, de păsări, dar și de cei din apicultură, pierderi suferite datorită evoluției pandemiei COVID-19. Mulțumesc prim-ministrului Ludovic Orban și colegului meu Florin Cîțu pentru sprijinul acordat demersului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Au demonstrat că, pentru Guvernul României, agricultura și industria alimentară sunt o prioritate. Aceasta a fost demonstrată și de sumele consistente alocate în Programul Național de Reziliență și Redresare. Așa cum am promis, ne ținem de cuvânt și sperăm ca la rectificarea din octombrie, așa cum a promis ministrul Cîțu, să acoperim și celelalte nevoi pe care agricultura românească le are."

Investiți în irigații!

Cele petrecute în anul agricol 2019 – 2020 ar trebui să ducă la schimbări majore în lumea afacerilor agricole și în politica agricolă a statului român. Ani secetoși vor mai veni, poate chiar mai grei decât acum. De aceea, statul trebuie să investească în refacerea infrastructurii de irigații primare, iar fermierii să investească în infrastructura secundară, apelând cât mai mult la finanțarea europeană. Iar pentru ca instalațiile să fie folosite în cel mai eficient mod, agricultorii mari și mici ar trebui să se unească în asociații ale utilizatorilor de apă pentru irigații.

În anul 2020, deși suprafața agricolă totală amenajată pentru irigații este de 2.989.379 ha, din care cea mai mare parte (2.663.407 ha) prin aspersiune, fermierii au solicitat apă (care e furnizată în condiții de gratuitate) pentru o suprafață de numai 911.165 ha, adică doar 30,48% din suprafața amenajată, din cauză că nu au investit în echipamente de udare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5744 secunde