Fermierii dobrogeni sunt disperați! Seceta prelungită pune în pericol culturile

428
Fermierii dobrogeni sunt disperați! Seceta prelungită pune în pericol culturile - fermieriidobrogenisuntdisperat3-1580164281.jpg

Articole de la același autor

După o săptămână cu zile senine și însorite, cu temperaturi peste media multianuală, luni, 27 ianuarie 2020, cerul Dobrogei s-a acoperit de nori grei. O ceață groasă, lăptoasă s-a lăsat peste câmpii, livezi și vii, peste așezările umane și porturi, peste apele mării, semn că în înaltul cerului se dă o cruntă bătălie între curenții de aer cald, uscat, tropical și cei polari, umezi și reci. Fermierii stau cu un ochi pe cer și cu celălalt pe prognozele meteorologice. Oare când va ploua? 


 "Culturile agricole sunt frumoase, dar suntem foarte îngrijorați – îmi spune fermierul Gheorghe Lămureanu - vicepreședintele Federației Naționale a Utilizatorilor de Apă pentru Irigații. Ne confruntăm cu o secetă prelungită. Culturile sunt superbe, dar dacă intră în vegetație, în câteva zile termină puțina rezervă de apă ce a mai rămas în pământ. Din octombrie 2019 n-a mai plouat deloc pe la noi. Am irigat 500 de hectare. Pe acele suprafețe, rezerva de apă din pământ este de 500 – 600 metri cubi la hectar, iar unde n-am irigat, sunt maxim 20 de metri cubi la hectar."


Suprafețele de culturi ce vor beneficia de irigații vor crește în viitor, mă anunță fermierul. Îmi explică: "Sperăm ca luna aceasta să semnăm contactul de finanțare pentru o nouă investiție și, în august-septembrie 2020 să finalizăm documentația. Sunt multe aprobări și autorizații de obținut". Valoarea investiției se ridică la 1 milion de euro, 90% din costuri fiind asigurate din fonduri europene. Suprafața irigată va crește cu 1.100 de hectare, din care 600 de hectare aparțin fermei Agroterra, administrată de Gheorghe Lămureanu. Noul proiect de investiții aparține Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații. 
Discuția revine la prognozele meteo. "Nu mai am încredere în ele. Toată toamna au anunțat ploi și ploaia n-a mai venit. Dacă nu irigam culturile eram mort. Domnule, dacă stăm doar cu ochii pe cer și nu investim în irigații… În condițiile în care te confrunți cu o criză de precipitații de trei – patru luni, faci o treabă excepțională cu irigațiile. Noi, fermierii, trebuie să facem acest minim efort", spune Gheorghe Lămureanu. 


Trebuie să știți, stimați cititori, că irigarea culturilor este o afacere costisitoare. Chiar dacă apa utilizată în acest scop este gratuită, 95% din valoarea facturii de furnizare a apei pentru irigații este reprezentată de costul curentului electric. Evident, această cheltuială se va reflecta în prețul produselor agricole.
x    x    x
Pe inginerul pensionar Gheorghe Perifan, fost director tehnic al IAS Cogealac, ceața și telefonul meu l-au găsit pe câmp. În ciuda vârstei de peste 70 de ani, nu se lasă și conduce o fermă, ce deține 150 de hectare de teren cultivate cu cereale. 
Mi se plânge: "Domnule redactor, e secetă mare! Situația e gravă de tot! Culturile arată bine, dar au început să sufere. Ploile ocolesc Dobrogea."


Sistemul de irigații din zonă a fost distrus în anii ‘90. Nu s-a pus nimic în loc. "Am înființat și noi o Asociație a Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, dar realizarea proiectelor de investiții este o treabă costisitoare și de durată", spune Perifan.


Iată, s-a făcut, deja, ora 13 și din cer n-a căzut nici măcar un strop de ploaie pe câmpiile Dobrogei. Lumina soarelui abia de răzbește prin valurile de ceață densă, groasă. În ceață este și viitorul recoltei agricole din acest an. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 18 Ianuarie 2020
Stire din Economie : Știri de interes pentru fermieri
Pagina a fost generata in 0.3815 secunde