Fermierii dobrogeni - Scrisoare deschisă Premierul României

142
Fermierii dobrogeni - Scrisoare deschisă Premierul României - fermieriidobrogenisursamonitorul-1603729175.jpg

Articole de la același autor

De trei luni, fermierii dobrogeni au recurs la toate formele democraţiei pentru a se face auziţi, că anul acesta, seceta i-a îngenuncheat. Din august, primesc doar promisiuni că cerinţele lor se vor rezolva. Aflaţi în ceasul al doisprezecelea, Grupul de Iniţiativă Civică al producătorilor Agricoli Dobrogeni, au trimis o scrisoare deschisă, adresată prim-ministrului României, Ludovic Orban, ca un ultim strigăt de ajutor. Revendicările lor sunt condensate în patru puncte stringente, şi anume: 


1. Suspendarea temporară şi de urgenţă a plăţii ratelor la contractele de credit/leasing să fie reglementată printr-o Ordonanţă de Urgenţă (OUG), doar pentru echipamente/utilaje agricole, terenuri şi investiţii în active agricole (spaţii depozitare, silozuri etc.), pentru fermierii afectaţi de secetă care deţin proces-verbal de calamitate; 


2. Declararea stării de calamitate în zonele grav afectate de secetă. Deşi este cunoscut faptul că Dobrogea s-a confruntat cu o secetă fără precedent, şi că, în 15 septembrie s-a lansat în dezbatere publică Ordonanţa de Urgenţă care ar fi trebuit să legifereze declararea stării de calamitate, fermierii atrag atenţia Premierului că, nu s-a întâmplat nimic. Ba mai mult, Asociaţia Română a Comercianţilor de produse Agricole (ARCPA) s-a opus adoptării acestei ordonanţe. Ei se întreabă şi îl întreabă pe prim-ministru, „cum îşi imaginează cineva ca într-o situație în care culturile agricole au fost calamitate în proporție de 80-100%, fermierii să-și poată respecta obligațiile contractuale de livare. Ce ar putea livra acei fermieri care nu au recoltat absolut nimic și care în prezent nu au nici resursele financiare necesare pentru înființare de noi culturi”. În scrisoare se mai solicită Guvernului să existe prins în OUG, un moment zero, în care fermierii să poată acţiona în consecinţă în eventualitatea executării contractelor încheiate de fermieri. 


3. Adoptarea unui pachet legislativ care să reglementeze asigurările agricole. Fermierii se întreabă dacă este corect ca asiguratorii să asigure doar riscuri cu incidenţă redusă, iar seceta să nu fie asigurată, în condiţiile în care se subvenţionează primele de asigurare, atunci subvenţia destinată susţinerii agriculturii, devine de fapt, o subvenţionare a statului a firmelor de asigurări, spun fermierii. 


4. Irigaţiile reprezintă un alt punct nevralgic pentru fermieri. Ei vor să fie considerate de importanţă naţională şi cer modificarea alin.2, lit.b din   Legea Îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004 care prevede obligativitatea obținerii acordului din partea tuturor proprietarilor de teren pe suprafața cărora se reabilitează sistemul de irigații. Se mai solicită în scrisoare, să le fie permis reprezentanţilor fermierilor dobrogeni să participe la întâlnirile viitoare ale grupului de lucru. Scrisoarea este semnată de Theodor Ichim, Răzvan Filipescu, Mircea Chipăilă, Cornel Zamfir, Jean Marc Lacrouts, Mihai Ciobanu şi Daniel Gheordunescu.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 26 Octombrie 2020
Stire din Economie : Prețul aurului a scăzut cu 0,10%
Luni, 26 Octombrie 2020
Stire din Economie : Euro a cedat 0,03% în lupta cu leul
Pagina a fost generata in 0.7 secunde