Fermierii afectați de secetă pot fi despăgubiți. Când trebuie transmise cererile

201
Fermierii afectați de secetă pot fi despăgubiți. Când trebuie transmise cererile - fondmonitorul-1599066043.jpg

Articole de la același autor

Ordonanța de Urgență prin care fermierii afectați de secetă pot fi despăgubiți, a fost publicată, ieri, în Monitorul Oficial. Fermierii au la dispoziție zece zile lucrătoare pentru transmiterea cererilor de despăgubire către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

"Știm cu toții că este un an agricol foarte greu. Nimeni nu și-a dorit să trecem prin secetă și COVID. În Monitorul Oficial de astăzi (miercuri, 2 septembrie 2020 - n.r.) a fost publicată Ordonanța de Urgență numărul 148/2020, care reglementează modul de acordare a sprijinului. Avem decizia Comisiei Europene de aprobare a schemei de ajutor de stat. Este un ajutor de stat excepțional, pentru că celelalte state au mecanisme precum fondul mutual: fermierii cotizează la un fond și, dintr-un euro despăgubiri, 60 de eurocenți sunt rambursați de la Comisia Europeană", a declarat Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, potrivit Agerpres. Pentru ca fermierii să poată fi ajutați după modelul european, din fonduri mutuale, ar trebui ca aceștia să se asocieze.

"Voi genera o discuție cu asigurătorii și cu ASF, astfel încât cei care activează pe piața asigurărilor în agricultură să introducă în mod obligatoriu și seceta ca risc asigurabil", a mai spus Emil Dumitru.

În 24 august Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență privind schema de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă. Este vorba despre un buget de 850 de milioane de lei pentru un număr de aproximativ 34.400 de fermieri și o suprafață afectată de aproximativ 1,6 milioane de hectare. Valoarea sprijinului acordat pentru culturile distruse de secetă este următoarea: pentru grâu - 925 lei/ha, secară – 925 lei/ha, orz – 912 lei/ha, orzoaică – 951 lei/ha, ovăz – 772 lei/ha, rapiță – 1.002 lei/ha.

Numai că, solicitarea agricultorilor constănțeni de acum o săptămână când au protestat în tot județul, pentru a declara județul Constanța – zonă calamitată, se pare că încă nu are un răspuns ferm din partea Executivului. Prin această decizie s-ar fi creat cadrul legal prin care fermierii ar fi putut să amâne ratele la bănci până la următoarea recoltă. Anul acesta dacă nu au avut ce culege nu au cu ce plăti ratele la leasing-uri și la input-uri. Ei mai sunt nemulțumiți și de sumele decise de guvern ca despăgubire. "În socotelile lor nicăieri nu este prinsă cheltuiala cu arenda. Facem cheltuieli de peste 3.000 de lei pe hectar și vii cu 925 de lei. Noi nu cerem nimic, noi vrem declararea județului calamitat", a spus fermierul Cornel Zamfir din județul Constanța.

O măsură de siguranță pentru agricultori ar putea fi asigurarea culturilor împotriva secetei. În luna mai, Ministerul Agriculturii relansa "Prime de asigurare a culturilor" din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Ministerul aloca 40 de milioane de euro reprezentând un sprijin de 70% pentru toți fermierii, indiferent de dimensiunea fermei. Procedurile au fost simplificate, se arată în analiza Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). În sesiunea organizată anul trecut, din 1.077 cereri de finanțare eligibile, au fost contractate 998 cereri cu o valoare de aproximativ 1,75 milioane euro, fiind plătite 800, diferența reprezentând cereri aflate în diferite stadii de contractare.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4325 secunde