Ferdinand - un bulevard "de închiriat"

1072
6

Articole de la același autor

În concepția edililor municipiului Constanța, bulevardul Ferdinand (Republicii pe timpul regimului comunist) trebuia să aibă statutul de zonă rezidențială și de promenadă. În anii ´70 - ´80, când a avut loc cea de a treia etapă de dezvoltare a acestei importante artere a orașului, odată cu blocurile de apartamente au fost construite și câteva spații comerciale, destinate în special prestatorilor de servicii din cooperația meșteșugărească. 

După 1990, statutul bulevardului a suferit o schimbare majoră, prin extensia extraordinară a funcției sale comerciale. Dacă, în acea perioadă, erau deschise vreo 15 magazine și unități de prestare a serviciilor pentru populație, la această oră, funcționează, la vedere, 73 de unități economice.

Paleta afacerilor este extrem de colorată. Cele mai frecvente - 16 în total - sunt unitățile de comerț, din care 12 magazine de produse alimentare.

Urmează 15 afaceri din sectorul sănătății: 9 cabinete medicale, 4 farmacii și 2 laboratoare medicale. Pe locul trei se situează serviciile juridice și notariale, cu 13 unități: 8 birouri de avocatură, 4 birouri notariale și biroul unui executor judecătoresc. Shipping-ul este reprezentat de 5 firme. Clasamentul continuă cu: 4 birouri de traducători, 4 unități de alimentație publică (restaurante, baruri, cafenele), 4 agenții de turism, 3 firme de asigurări, 2 hoteluri, 2 saloane de cosmetică, o sală de jocuri electronice, sediul unei redacții radio, o unitate de servicii de amenajări interioare, un punct de schimb valutar și o firmă de intermedieri imobiliare.

Cum de-au apărut atât de multe unități economice într-o zonă extrem de săracă în spații comerciale? Trebuie să știți că afacerile au forța și perseverența firului de iarbă, care răsare din piatră și din asfalt. Ele au reușit să transforme vilele de pe bulevard în sedii de firme și să preschimbe apartamentele de la parterul și etajele blocurilor în magazine, clinici, laboratoare medicale și birouri. Din totalul celor 73 de unități economice identificate, 24 sunt afaceri de apartament, iar 4 sunt afaceri de vilă.

Câțiva investitori au pariat pe dezvoltarea funcției economice a zonei, astfel că, după 1990, pe bulevard au fost ridicate patru imobile destinate magazinelor și birourilor. Fie că și-au făcut greșit socotelile, fie chiriile cerute sunt prea mari, dezvoltatorii au pierdut pariul. Circa 90% din capacitatea ofertată de ei este neocupată de ani de zile. De-a lungul bulevardului, anunțurile "de închiriat" și "for rent" abundă. În prezent, 10 imobile își așteaptă chiriașii.

Criza economică a făcut ravagii și pe bulevardul Ferdinand. 16 prăvălii, cele mai multe din sfera comerțului, au tras obloanele. Cele mai rezistente la încercările recesiunii par a fi afacerile de apartament.

Comentează știrea

eu
31 mai 2013
a

Foarte inspirata exprimarea aleasa de autorul reportajului: afacere de apartament si afacere de vila!

Lite
31 mai 2013
W

E o zona moarta nu din cauza crizei, ci pentru ca e o zona in care s-a construit haotic si nu exista locuri de parcare

joe
31 mai 2013
ghetou

E mai degraba o zona ghetou, cea mai infestata de graffiti.

max
31 mai 2013
moarta

Este o zona moarta toata lumea a vandut apartamentele si sa mutat in zona metropolitana a orasului, ovidiu, cumpana, Valu Lui Traian ,,,,,

gabi
31 mai 2013
grafitti

Tot centrul vechi al orasului (Peninsula mai ales) e ghetou si e plin de grafitti, toate marile bulevarde abunda in grafitti pe care nimeni nu le curata de pe ziduri, de parca ar fi cine stie de opere de arta - cand ele sunt doar niste mazgalituri copilaresti cu sprayul de vopsea. Aici ar fi front de lucru pentru "munca in folosul comunitatii".

Răspuns la: ghetou
Adăugat de : joe, 31 mai 2013
E mai degraba o zona ghetou, cea mai infestata de graffiti.
haos
31 mai 2013
fulevard

zgomotul infernal produs de motociclisti noaptea si masini ziua,spune tot. bulevard de raliu.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 13 Februarie 2013
Stire din Actual : Val de sinucideri în Spania
Pagina a fost generata in 5.0087 secunde