Femeia este "contabilul" casei la români

188
Jumătate dintre români țin o evidență clară a veniturilor și cheltuielilor casei, iar în majoritatea familiilor, femeia este "contabilul casei". În încercarea de a-și administra cât mai bine bugetul familial, cei mai mulți dintre români își calculează lunar cheltuielile. Un român din patru utilizează liste de cumpărături în care notează produsul pe care vrea să-l cumpere și costul estimativ. Numărul celor care doresc să-și rezolve problema restanțelor la credite și utilități este în creștere. Acestea sunt concluziile unei cercetări online, desfășurate de KRUK International, cu susținerea iVOX. La această cercetare, care a avut loc în perioada 6 - 12 septembrie, au participat 5.663 de persoane. 

Conform studiului iVOX "Cine se ocupă de finanțe în casa ta?", realizat la cererea KRUK International, aproape jumătate dintre români (49%) obișnuiesc să țină o evidență clară a cheltuielilor casei. De asemenea, 35% dintre respondenți afirmă că încearcă să țină o evidență cât mai atentă a cheltuielilor lunare, însă nu reușesc să o facă în mod constant. Restul respondenților nu obișnuiesc să țină evidența cheltuielilor casei.

"Contabilului casei" în familiile românilor este cel mai adesea femeia - 47% dintre cei chestionați declară că evidența bugetului este ținută de partenerul feminin al familiei, 29% dintre respondenți au menționat că administrarea banilor cade în sarcina bărbatului, în timp ce 24% dintre aceștia sunt persoane care locuiesc singure și își calculează bugetul individual.

De asemenea, majoritatea respondenților (44%) își evaluează bugetele personale cu o frecvență lunară, iar 23% dintre ei au menționat că își calculează săptămânal sau zilnic veniturile și cheltuielile. Restul respondenților nu își calculează niciodată bugetul.Prioritățile din punct de vedere financiar ale românilor rămân cheltuielile administrative în casă - chirie/rată, telefon, întreținere, energie electrică (pentru 29% dintre respondenți) și aproape în egală măsură alimentele și îmbrăcămintea (28% dintre cei chestionați au indicat această categorie de cheltuieli ca fiind prioritară). Diferența o constituie cheltuielile cu medicamentele, cu cele necesare copiilor, cu transportul sau alte cheltuieli.

Conform studiului iVox, printre metodele preferate de români pentru administrare a bugetelor familiei se află carnețelul sau listele scrise de mână - 44% dintre cei chestionați apelează la această metodă, în timp ce 38% își țin socotelile casei în minte și 14% folosesc calculatorul. Doar 4% dintre respondenți apelează la aplicații pe internet sau pe telefonul mobil pentru a-și administra bugetul personal sau al familiei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 13 Septembrie 2012
Stire din Social : Pe ce se duc banii constănțenilor
Vineri, 06 Ianuarie 2012
Stire din Social : Unde se duc banii românilor
Marţi, 02 August 2011
Stire din Social : Gata cu pomenile de la stat!
Pagina a fost generata in 0.228 secunde