Federația Sindicală „Trans Conex” va picheta sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța

725
Federația Sindicală „Trans Conex” va picheta sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța - federatiasindicalatransconexvapi-1601302904.jpg

Articole de la același autor

Delegații la adunarea generală a Federației Sindicale „Trans Conex”, care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute au criticat prestația Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța din ultimii patru ani, respectiv lipsa de reacție la solicitările și reclamațiile sindicatelor.

„O concluzie care s-a desprins în cadrul dezbaterilor este că situația la nivelul federației este foarte complicată din cauza autorităților statului român. Marea majoritate a sindicatelor se confruntă cu probleme pe care autoritățile le ignoră de fiecare dată. Adunarea generală a luat hotărârea ca următoarele acțiuni ce le vom demara în luna octombrie să fie acțiunile de protest față de Inspectoratul Teritorial de Muncă. Vom picheta sediul acestei instituții pe perioadă nedeterminată, deoarece marea majoritate a sindicatelor consideră că această instituție nu își face treaba, ocupându-se de alte lucruri decât cele de care ar trebui să se ocupe. Avem dovezi în acest sens și, probabil, vom înainta și o plângere penală.

Personal am încercat să dialoghez, dar se pare că instituția răspunde solicitărilor noastre după cum primesc ordin de la angajatori, nicidecum după cum prevede legea”, a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber”, Silviu Stanciu, președintele federației.

Inspecția Muncii este organ de specialitate al administrației publice centrale, aflat în subordinea Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei.

Ea are ca principal scop „urmărirea îndeplinirii obligațiilor legale de către angajatori în domeniul relațiilor de muncă, precum și a celor referitoare la condițiile de muncă, apărarea vieții, integrității corporale și sănătății salariaților și a altor participanți la procesul de muncă, în desfășurarea activității.”

Potrivit prevederilor legale, obiectivele principale ale Inspectoratului Teritorial de Muncă sunt următoarele:

- Controlul aplicării prevederilor legale referitoare la relațiile de muncă, la securitatea și sănătatea în muncă, la protecția salariaților care lucrează în condiții deosebite și a prevederilor legale referitoare la asigurările sociale;

- Informarea autorităților competente despre deficiențele legate de aplicarea corectă a dispozițiilor legale în vigoare;

- Furnizarea de informații celor interesați despre cele mai eficiente mijloace de respectare a legislației muncii;

- Asistența tehnică a angajaților și angajatorilor pentru prevenirea riscurilor profesionale și a conflictelor sociale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 25 August 2020
Stire din Eveniment : Beach-baruri, amendate, pe litoral
Pagina a fost generata in 0.55 secunde