"Familia mea a fost Șantierul Naval Constanța timp de 41 de ani"

2852
5

Articole de la același autor

Interviu cu inginera Jeni Bentaru, președinta Organizației de Femei 


- Doamnă inginer Jeni Bentaru, cum ați ajuns să lucrați în Șantierul Naval Constanța?


- În anul 1976 am absolvit Facultatea de Mecanică din Galați, secția instalații navale de bord, cu media 9. Pe atunci, absolvenții învățământului superior participau la repartiția telefonică pe locuri de muncă. Eu am optat pentru Șantierul Naval Constanța. 


- De ce ați ales meseria de constructor de nave? Se știe că, la acea vreme, era privită ca o activitate destinată bărbaților.


- În cazul meu, și-a spus cuvântul tradiția familiei. Fratele meu a absolvit Facultatea de Construcții de Nave, fiind ultima promoție cu durata de șase ani. Când el a devenit inginer, eu începeam cursurile facultății.


- De unde sunteți?


- Din Brăila. 


- De ce n-ați ales, la repartiție, Șantierul Naval Galați sau pe cel din Brăila? Erau mai aproape de casă?


- Doream să ies din mediul acela, mai arhaic, să ajung la mare, unde se construiau nave cu totul deosebite. Pe-atunci începuse construcția primelor vrachiere de 55.000 tdw. Odată cu lansarea navei "Tomis", în 1975, România intrase în rândul constructorilor de nave de mare tonaj. 


- Cum au fost primii ani în SNC? Au fost grei pentru o femeie, v-ați confruntat cu reacții de respingere?


- Oamenii pe care i-am întâlnit în șantier erau foarte apropiați de cei proaspăt veniți de pe băncile școlii. Îi ajutau să se integreze rapid, pentru că aveau nevoie de forțe tinere. Forța de muncă a întreprinderii era îmbătrânită.


- Erau și alte femei în șantier, la acea vreme?


- Erau destul de puține. Chiar din promoția mea au venit mai multe fete în SNC. Pe parcurs, unele s-au îndreptat spre alte activități. 


- Cum a fost perioada stagiaturii?


- În primul an am fost repartizată la serviciul Control Tehnic de Calitate. Am primit sarcina să traduc fișele de ambalare a echipamentelor, din engleză în română. Pe-atunci prea puțini erau cei ce stăpâneau engleza și mai ales limbajul tehnic. Eu o știam bine din facultate. În următorul an am fost repartizată la compartimentul tehnic din cadrul fabricii de reparați nave. Stagiatura s-a finalizat cu un examen de absolvire, constând în prezentarea unei lucrări. A mea s-a intitulat: "Utilizarea mașinilor unelte în Șantierul Naval Constanța" și trata aspectele privind exploatarea lor eficientă. După stagiatură am fost repartizată la serviciul plan, unde am lucrat din 1979 până în prezent. Acolo, m-am ocupat de problemele lansării comenzilor în producție, a manoperei și materialelor, a buletinelor de lucru, de calculul coeficienților de serialitate a navelor și de multe altele. Printre atribuții se mai număra gestionarea sistemului de recuperare, reciclare și refolosire a materialelor. 


- La construcția câtor nave ați contribuit? 


- Oh, este vorba de o întreagă flotă: 32 de bulk-carriere cu capacitatea de 55.000 tdw până la 172.000 tdw, 21 de tancuri de produse chimice de 41.000 tdw, 6 portcontainere de 10.500 TEU, 10 petro-liere de 85.000 tdw până la 155.000 tdw, 4 tancuri LPG de 3.650 tdw până la 4.120 tdw, 2 nave off-shore de 4.500 tdw și 5.500 tdw, un trawler, ro-ro-uri, remorchere și o macara plutitoare. 


- În toți acești ani, cum a evoluat efectivul femeilor din SNC?


- Numărul lor a continuat să crească, îndeosebi în activitatea de sudură. Femeile au aptitudini deosebite pentru această meserie: sunt îndemânatice, mai atente, mai meticuloase. Sudorițele sunt foarte apreciate. A crescut numărul femeilor ingineri, economiști, tehnicieni. În calitate de președintă a Organizației de Femei din SNC, am lăudat întotdeauna munca lor. Am apreciat faptul că au rămas să lucreze în șantier, deși munca din sectorul naval este foarte grea pentru femei. Se lucrează în frig sau la temperaturi ridicate, în curenți de aer sau pe ploaie, la înălțime, pe schelă, sau în spații închise. Femeile au dat dovadă că iubesc meseria, dar mai ales, că iubesc Șantierul Naval Constanța, așa cum eu l-am iubit, îl iubesc și îl voi iubi întotdeauna, pentru că a fost singurul meu partener de viață timp de 41 de ani. Femeile din SNC n-au plecat nici în străinătate, nici în construcții, nici altundeva. Ele sunt mult mai statornice decât bărbații. Multe dintre femei sunt cap de familie, au copii de crescut. Își doresc stabilitate și previzibilitate în muncă și viață. În SNC, chiar și pe timpul crizei economice din perioada 2009 - 2013, salariile s-au luat fără o zi de întârziere și n-a fost nicio deosebire de retribuire între bărbați și femei. În prezent, în SNC lucrează 114 femei.


- Care au fost evenimentele cele mai fericite din viața dumneavoastră de navalist?


- Cea mai mare bucurie pentru mine era momentul lansării unei nave. Simțeam că în nava la construcția căreia contribuisem era și o bucățică din inima mea. Fiind zeci de nave livrate, vă dați seama cât de multe bucurii am avut. De asemenea, am avut bucuria să îmi ajut colegele pe care le-am reprezentat în Organizația de Femei. Au venit la mine cu probleme de muncă și de familie; le-am ajutat cu sfatul și cu intervenții la conducerea șantierului. 


- Ați cununat vreun cuplu de tineri din SNC?


- Nu, și îmi pare rău că n-am făcut-o. Sunt foarte mulți băieți și fete, care s-au cunoscut la muncă în șantierul naval, s-au plăcut și au decis să întemeieze împreună o familie. Astăzi, în companie, sunt foarte multe cupluri familiale, de diverse vârste. Se poate spune că șantierul este o mare familie, care cuprinde numeroase familii. Multe dintre acestea și-au adus copiii să lucreze în șantier; când părinții au ieșit la pensie, au rămas urmașii să le continue munca. Multe locuri de muncă din SNC s-au predat din generație în generație. Mă despart cu mare regret de șantier. De-a lungul celor 41 de ani de activitate, am petrecut mult mai mult timp la serviciu decât acasă. Pot spune că familia mea, în tot acest timp, a fost șantierul naval. 


Comentează știrea

Liviu Chilian
31 martie 2017
Păcat, doamna, ca i'ai permis parazitului-sanguinar sa'ti scufunde măreția in derizoriu!

Cum este posibil! De unde aceasta voluptate a autoinjosirii? De ce trebuie sa continue amoralitatea agresiva la foștii Romani, si acum, la 27 de ani dupa...căderea(precum pisica) "comunismului". De ce doamna muncitoare s'a lăsat ademenită in plasa pestilențială a imbatranitului in rele ceaușist-kkpIUDAlist? Nu'i păcat ca 41 de ani de munca alături de muncitori eroi, sa fie 'coprofagizati' de un parazit bălos!? Cum rămâne cu proverbul 'spune'mie cu cine te'nsotesti...'! Doamna nu a fost burgheză roșie! In '76 venisem din "armata", la locul meu de munca din șantier. Știam deja ce însemna Burghezia Roșie Satanica, militarat-securist-ceaușista. Doamna a început sa muncească la CTC alături de Nea Sinan, kamaradul nostru. Dar, nu doamna muncitoare era importantă atunci. Si nici acum! Vedem cine sunt...importantziganimicnici!! SeKuristii de teapa psihopatului Coldea si "ziaristicalosii" de teapa sociopatului Titza Kklin! Păcat! O demonstrație ca Rromarlanii nu se vor civiliza niciodată! Cât despre flota construită in șantier, de muncitori eroi, numai de...bine. A avut grija BETZIVANUL dement s'o vândă pe un dolar. De Bashitler zic. Fost coleg cu actualul Cârmaci kkpIUDAlist ce a " cumpărat" pe un dolar, cel mai mare șantier naval din Jewropa!

snc
31 martie 2017
noname

reclama mascata sau propaganda comunista?

a-mirabilis
31 martie 2017
soarta unei femei

O doamna care chiar a facut ,,ceva ''in viata pentru care isi arata cu mandrie realizarile ca de insuccese suntem satui.Dar,cum romanului ii este caracteristica politica critico-distructiva ,mai sunt si postanaci care scot in evidenta ,,realizarile'' ultimilor 27 de ani si nu recunosc realizarile acelor ani anteriori celor 27.Atentie aici nu este rublica ,,Politica''.ci este vorba despre viata unei doamne cu o meserie cam impropie unei femei.

Liviu Chilian
31 martie 2017
Rromarlani-gnomi blestemați!(proverb românesc)

Sa ne imaginam cum ar fi primit de către enoriași, elogiul unui părinte creștin ortodox, făcut de un înrăit borfas(HOT de haine) --- Merdialqaedanul-parazit îngâmfat a rămas blocat in timpul "ziarului" unic, când numai lui ii permitea partidementul ceaușist sa "cugete". Găsiți pe internet adevarul despre actualul "șantier naval" si crimele kkpIUDAliste comise de kkpIUDAlistul de 'succesuri', Gaborul unguresc Boszancsenyi, proprietarul "cuget liber". Suprarealist! Pe 'Întreprinzători.ro', cu titlul 'povestea de succes a lui Gheorghe Bosânceanu, singurul operator...' Citind, veți rămâne...oripilați de părerea armarabiatorului despre navele românești construite de doamna eroina. ---Întâmplarea face ca am cunoscuți tineri ce trudesc din greu in șantier, pt 400$ pe luna. Unul mi'a spus ca nu de mult, armarabiatorul si'a creat o problema de ilegalitate letala cu reverberație internațională. Dar, merdialqaedanul n'a găsit de cuviință sa informeze publicul. --- Șantierul a fost trădat de foștii șefi "comuniști", dupa 1990. Îmi amintesc de Sabau. Am înțeles ca el a fost "director" o perioada, dar a trădat pt un loc călduț la...Lloyd. Firma de asigurări --- Boszancsenyi e tipul criminalului kkpIUDAlist Rromarlan. Guitza el, ca a împrumutat bani de la Bancorex(banca devalizata de..."comunistii"-kkpIUDAlisti) si o banca franceza, pt a intra in...business. Minciuna! A intrat in relații criminale cu BANDIȚI Zsidani ce au banii in Cayman Islands! --- Barbatzigani sau muieri neroade! In "mintea" lor, munca in șantierul naval, e prea grea pt o femeie. Nu mi'ar fi trecut prin minte așa ceva. Îndeosebi când e vorba de o doamna navalista crescută in faimoasa...Brăilița. Ha!

kelly nakisha
27 octombrie 2017
how i win back my husband

Buna ziua numele meu este nakisha Vreau sa va alaturati tuturor sa-i multumesc acestui om pentru restaurarea casei mele cu ex-sotia mea care ma arunca pentru o alta femeie timp de 5 ani. La inceput nu am crezut niciodata ca DR OGGUGU va fi capabil sa ma ajute sa-mi castig inapoi EX-SUGARUL de la cealalta femeie, ci pentru ca inca mai iubesc si am nevoie de el in viata mea. Lucrez si urmez instructiunea DR OGUDUGU si ma surprinde ca dupa 3 Zilele petrecerii vrajii și colaborarea cu DR OGUDUGU, Ex-HUSBAND-ul meu mi-a cerut să-i cer iertare și să uit tot ce mi-a făcut pentru că încă mă iubește ... acum eu și soțul meu ne întoarcem împreună și suntem foarte fericit cu noua noastra viata ... toate datorita DR OGUDUGU pentru marea munca pe care a facut-o pentru mine .. Promit sa imi impartasesc intotdeauna munca sa buna intregii lumi largi si daca vreun corp este acolo trecand prin orice relatie dificultati ar trebui contactați-l prin e-mail: [email protected] sau whatsapp +2349097050691 De asemenea, se specializează pe următoarele probleme (1) Dacă doriți ex-spate. (2) dacă aveți întotdeauna vise rele. (3) Vrei să fii promovat în biroul tău. (4) Vrei ca femeile / bărbații să alerge după tine. (5) Dacă vreți un copil. (6) Vrei să fii bogat. (7) Vrei să îți ceri soțul / soția să fie al tău pentru totdeauna. (8) Dacă aveți nevoie de asistență financiară. (9) Îngrijire de plante.  contactați DR OGUDUGU prin e-mailul său pentru o soluție totală [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3282 secunde