Lasă banca să-ți plătească facturile!

Factoring – o soluție de finanțare "promovată" de criză

5031
Factoring – o soluție de finanțare
Plata cu întârziere a facturilor rămâne în continuare una dintre principalele probleme cu care se confruntă IMM-urile autohtone. Este un efect direct al crizei, care a dus însă la promovarea unor servicii bancare speciale, cum este factoringul.

În urmă cu doi-trei ani, factoringul era considerat un produs de nișă. Finanțarea creanțelor și asigurarea împotriva riscului de neplată a debitorilor nu erau pe lista de priorități a niciunui manager, întrucât lichiditatea din piață era mai mult decât suficientă. Singurii care foloseau serviciile de factoring erau expor-tatorii și importatorii.
Ce înseamnă exact factoring? O firmă are relații comerciale cu diverși parteneri. Când vinde ceva și emite o factură, banca finanțează până la 80 - 100% din valoarea acesteia, pentru ca IMM-ul să poată beneficia de bani imediat. Perioada de finanțare variază de la o bancă la alta. Întreprinzătorul rambursează împrumutul când primește banii de la debitor.
"Factoringul generează un cash flow predictibil, pentru că îți poți transforma creanțele cu încasare la termen în lichiditate imediată. Este o finanțare fără garanții materiale, care aduce și alte avantaje - inițierea de relații de afaceri cu parteneri care solicită termene extinse de plată", explică reprezentanții departamentului de Cash Management al Băncii Comerciale Române (BCR).
Și debitorii pot încheia contracta de factoring cu regres (reverse factoring), prin care banca se angajează să plătească facturile în timp scurt. Clientul poate obține astfel extinderea termenelor de plată, creșterea stabilității bazei de parteneri de afaceri și, posibil, condiții preferențiale și discounturi.

Creșterea lichidității a dus la avansul depozitelor
Lărgirea portofoliului băncilor a dus la o creștere vizibilă a lichidității în piață, reflectată și în avansul depozitelor companiilor, cu 5,4% în martie, față de luna anterioară, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).
"Sunt semnale pozitive din piață. Creditarea și depozitele merg într-o direcție bună și stabilă, căci nu se anunță, pentru perioada următoare, variații prea mari la dobânzi. Când vine vorba de a atrage lichiditate, băncile au două opțiuni mari – credite interbancare, cu dobândă mică, sau depozite de la clienți. Trebuie să menții un echilibru aici, pentru că, dacă nu ai nevoie mare de lichiditate, nu poți să oferi dobânzi prea mari la depozite. În general, băncile mici, care au nevoie de bani, plătesc dobânzi mari la depozite", a declarat Marius Ionescu, reprezentant al BCR.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 14 Aprilie 2010
Stire din Economie : Băncile ieftinesc creditele în lei
Miercuri, 03 Martie 2010
Stire din Economie : Băncile dau credit. Card de credit
Pagina a fost generata in 0.4397 secunde