Extracția de gaze în Marea Neagră ar putea începe spre sfârșitul deceniului

379
Extracția de gaze în Marea Neagră ar putea începe spre sfârșitul deceniului - sonda-1349628790.jpg

Articole recomandate

Extracția de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârșitul deceniului, iar exploatarea zăcământului, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura independența energetică a României în privința gazelor naturale, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

"Această descoperire pe care o numim noi sonda Domino 1 este o estimare de acumulare de gaze de circa 42 de miliarde până la 84 miliarde de metri cubi de gaz. Producția ar putea începe pe la sfârșitul deceniului acesta, undeva spre anii 2018", a declarat Mariana Gheorghe, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată, ieri, de Pro TV.

Ea a arătat că, în prezent, sunt evaluate datele și ar mai trebui și alte sonde.

"Apoi va trebui să mai facem alte date seismice ca să vedem pe întreg perimetrul ce alte puncte posibile de exploatare sunt, urmând ca undeva pe la mijlocul acestui deceniu să luăm decizia, dacă sau nu este comercial trecerea la dezvoltarea, la investiția propriu-zisă", a afirmat Gheorghe.

Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filială a companiei americane Exxon Mobil, a început împreună cu OMV Petrom (SNP), în decembrie 2011, forajul într-un perimetru petrolier din Marea Neagră aflat în concesiunea companiei românești.

La începutul anului, OMV Petrom și Exxon Mobil au anunțat că au făcut o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

ExxonMobil Exploration and Production România pregătește pentru următorii doi ani investiții de până la 1,23 miliarde de dolari în foraj petrolier și lucrări adiacente în Marea Neagră.

Directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, a declarat, recent, pentru revista "Manager", că grupul a găsit în Marea Neagră o rezervă "gigantică de petrol și gaz, o descoperire de importanță mondială".

Mariana Gheorghe a adăugat că, dacă zăcământul de gaze descoperit de OMV Petrom în Marea Neagră se va dovedi rentabil pentru a fi exploatat, România ar putea deveni independentă din perspectiva necesarului de gaze naturale, înlocuind "importurile de la ruși".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 03 August 2012
Stire din Cultură-Educație : Un alt Atlantis al Mării Negre
Pagina a fost generata in 1.4692 secunde