Euro urcă la un nou maxim istoric față de leu

565
Euro urcă la un nou maxim istoric față de leu - euro1-1626261690.jpg

Articole recomandate

Cu 4,9283 lei, euro atinge un nou maxim istoric în raport cu leul și depășește recordul atins în 9 iulie, conform datelor comunicate de BNR.


În 9 iulie, cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,9281 lei/euro.


Euro a început anul la un curs de 4,8691 lei. Miercuri, creșterea față de ziua precedentă este de numai 0,01%, adică 0,0005 lei.


Dolarul a crescut la 4,1792 lei. Pe creștere este și francul elvețian, la 4,5475 lei, în timp ce gramul de aur a atins valoarea de 243,7421 lei, de la 241,9105 lei.


În urmă cu trei zile, consilierul de strategie de la BNR Adrian Vasilescu a spus că devalorizarea recentă a monedei naționale nu are de ce să provoace agitație. 


"De 10 ani, an de an, au fost prognoze că în sfârșit va fi trecut pragul de 5 lei pentru un euro. De zece ani. Și niciodată nu a fost trecut. Sper că nu va fi trecut nici anul asta. Dar mă opresc aici cu speranța.


Economia României și piețele financiare din România sunt atât de obișnuite cu șocurile încât nu se lasă impresionate de mișcări la nivelul unui minister, chiar dacă e un minister atât de important că cel al Finanțelor.


Pe piața valutară nu am văzut niciun fel de degringoladă, niciun fel de confuzie. Piața monetară funcționează foarte bine, băncile, la fel. Nu se văd influențe nefaste pe piețele noastre de care suntem foarte legați pentru că e criză, e inflație, sunt șocuri internaționale, bătălia pentru o nouă normalitate", a declarat Vasilescu.


Cursul leu/euro va depăși pragul psihologic de 5 lei în 12 luni, estimau în urmă cu două săptămâni 93% dintre participanții unui sondaj realizat de Asociaţia Analiștilor Financiari. Totodată, 84% dintre ei se așteaptă la majorarea ratei inflației, adică la o creștere a prețurilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6958 secunde