Este Victor Ponta o piatră de moară de gâtul economiei?

155
Este Victor Ponta o piatră de moară de gâtul economiei? - estevictorpontaopiatrademoara-1433779838.jpg

Articole de la același autor

În week-end, am intrat într-un mic magazin de cartier să cumpăr o pâine și legume. Vânzătoarea se cam codea să-mi elibereze bonul fiscal, așa că m-am văzut nevoit să-i arăt afișul lipit pe perete, sub nasul ei. Foaia de hârtie o îndemna să respecte legea.

Patronul magazinului, care asistase la scenă, a intervenit: "Domnule, știi cât câștig eu la o pâine? 50 de bani. Păi, asta-i evaziune? Marea evaziune e la ăia de sus. Cum vine asta, eu să plătesc taxe, să dau banii pe mâna lui Ponta, care fuge de DNA? Să mai vină ăia de la Antifraudă la mine, că îi trimit la Ponta. O să plătesc taxe și impozite, când își va da el demisia!"

Întâmplarea atenționează asupra apariției unui anume curent de opinie în rândul oamenilor de afaceri, generat de învinuirile aduse primului ministru de către procurorii anticorupție, de refuzul lui de a demisiona din funcție și a se pune la dispoziția DNA. Ultima picătură de încredere de care se mai bucură Cabinetul Ponta, un guvern zguduit de numeroase scandaluri penale, s-a eva-porat peste noapte, iar de aici și până la decredibilizarea tuturor instituțiilor guvernamentale nu mai este decât un pas.

Iată, campania de combatere a evaziunii fiscale riscă să eșueze lamentabil, câtă vreme premierul Victor Ponta este suspectat de fals, spălare de bani și conflict de interese. Mai poate primul ministru să iasă în fața contribuabililor, să le vorbească de necesitatea conformării voluntare la plata taxelor și impozitelor, fără să fie acuzat de ipocrizie?

Piața de capital a reacționat la scandalul politic. Acțiunile companiilor aflate în top 10 al Bursei de Valori București au înregistrat variații negative ale prețurilor, semn al neîncrederii investitorilor care au vândut în pierdere. Este drept, avem de a face și cu efectul negativ al situației de instabilitate economică din Grecia, care și-a pus amprenta asupra tuturor burselor din regiune.

Leul s-a dovedit a fi cel mai sensibil la evenimentele politice. Pentru a doua zi la rând, s-a depreciat în raport cu principalele valute. În fața monedei europene a cedat 1,68 bani. Dolarul a câștigat 5,96 bani, iar francul elvețian, 2,80 bani. Desigur, deprecierea leului încurajează exporturile, dar pe de altă parte produce multe alte necazuri. Nu trebuie uitat că circa 50% din creditele în derulare sunt în valută, că România depinde într-o măsură foarte marte de importuri și că o serie de tarife sunt raportate la euro.

Agenții economici contactați de cotidianul "Cuget Liber" se tem că o criză politică prelungită ar putea avea efecte asupra tuturor piețelor, tocmai acum când economia începuse cât de cât să meargă.

Scandalul la vârf afectează mai ales imaginea României, care și așa era renumită pentru nivelul ridicat al corupției și al evaziunii fiscale. Credeți, stimați cititori, că vor mai veni investitorii într-o țară al cărui premier este cercetat pentru spălare de bani? 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5668 secunde