Energie din hidrogen: care sunt beneficiile pentru UE?

477
Energie din hidrogen: care sunt beneficiile pentru UE? - energiedinhidrogencaresuntbenefi-1622124494.jpg

Articole de la același autor

Producția și consumul de energie au generat 75% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivelul UE în 2018, iar aceasta încă depinde de importuri pentru 58% din totalul de energie (în principal petrol și gaze).

În iulie 2020, Comisia Europeană a propus o strategie a hidrogenului pentru o Europă neutră climatic, ce urmărește accelerarea producerii de hidrogen curat și asigurarea rolului său la baza unui sistem energetic neutru climatic până în 2050.

Există mai multe tipuri de hidrogen, în funcție de procesul de producție și de emisiile de gaze cu efect de seră. Hidrogenul curat („hidrogen regenerabil” sau „hidrogen verde”) este produs prin electroliza apei folosind electricitate din surse regenerabile și nu emite gaze cu efect de seră în timpul producerii.

În prezent, hidrogenul are un aport minor în aprovizionarea globală cu energie. Rămân provocări de depășit în ce privește competitivitatea costurilor, amploarea producției, infrastructura necesară și percepția asupra siguranței. Cu toate acestea, este de așteptat ca hidrogenul să fie utilizat, în viitor, în transport, încălzirea domestică și procese industriale.

În prezent, hidrogenul reprezintă aproximativ 2% din mixul energetic al UE, din care 95% este produs prin arderea de combustibili fosili, care degajă 70 - 100 milioane de tone de CO2 în fiecare an.

Potrivit cercetărilor, energiile regenerabile ar putea furniza o parte substanțială din mixul energetic european până în 2050. În acest mix hidrogenul ar putea reprezenta până la 20%, respectiv între 20-50% din necesarul de energie în transporturi și între 5-20% din necesarul în industrie.


În prezent, el este folosit, în principal, ca materie primă în procesele industriale, dar și drept combustibil pentru rachete spațiale.

Folosirea hidrogenului ca sursă de energie nu produce gaze cu efect de seră (apa este singurul produs secundar). Poate fi folosit pentru a produce alte gaze, ca și combustibili lichizi. Infrastructura existentă pentru transportul și stocarea gazelor poate fi reutilizată pentru hidrogen. Are o densitate energetică mai ridicată decât a bateriilor, deci poate fi folosit pentru transportul pe distanțe lungi, sau de tonaj mare. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6763 secunde