Efectul City Insurance asupra pieței asigurărilor și legislației în domeniu

775
Efectul City Insurance asupra pieței asigurărilor și legislației în domeniu - efectulcityinsurance-1631892958.jpg

Articole de la același autor

Problemele cu care se confruntă Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance, căreia Autoritatea de Supraveghere Financiară i-ar putea retrage autorizația de funcționare, iar mai apoi să-i ceară instanței declararea procedurii falimentului, au provocat un lanț de efecte.

Mai întâi, clienții care au de încasat despăgubiri RCA s-au trezit că sunt puși în situația de a aștepta mai multe luni, până când Fondul de Garantare a Asiguraților le va achita drepturile cuvenite. Apoi, piața a reacționat impulsiv, făcând să crească prețul polițelor RCA.

În plus, Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență menit să deblocheze plata daunelor și, totodată, să protejeze Fondul de Garantare a Asiguraților.

Printre propuneri se numără:

- majorarea cuantumului plafonului de garantare de la 450.000 lei la 500.000 lei pentru o creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat de asigurătorul aflat în insolvență;

- modificarea prevederilor legale, în sensul că Fondul de Garantare a Asiguraților este îndreptățit să efectueze plata despăgubirilor și indemnizații cuvenite creditorilor de asigurări în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare și constatare a existenței indiciilor stării de insolvență a asiguratorului. Deci efectuarea plăților nu va trebui să mai aștepte decizia instanței privind insolvența;

- Fondul de Garantare a Asiguraților va putea deschide dosare de daună la solicitarea petenților, în cazul daunelor avizate la asigurători înainte de data retragerii autorizației de funcționare, dar pentru care aceștia nu au deschis dosarele de daună, precum și de a efectua constatări suplimentare pentru dosarele deja deschise de asigurători.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3367 secunde