Economia națională e în "carantină". Iată ce face statul român pentru salvarea ei!

478
Economia națională e în

Articole de la același autor

Criza coronavirusului a dat o lovitură neașteptată economiei mondiale, care, deja, se pregătea să intre în recesiune. Situația fiind, de la o zi la alta, tot mai gravă, guvernele din mai multe țări ale lumii s-au grăbit să vină în ajutorul mediului de afaceri.

În România, la inițiativa președintelui țări, Executivul a înființat un grup de lucru care analizează impactul economic al epidemiei și pregătește un set de măsuri de susținere a domeniilor economice afectate. Potrivit premierului Ludovic Orban, printre acestea se numără: transportul rutier, inclusiv cel de mărfuri, industria ospitalității (hotelurile, restaurantele, cafenelele), sectorul publicității și cel al organizării de evenimente.

În ajutorul companiilor și angajaților

În cursul acestei săptămâni, Guvernul va organiza o consultare amplă a partenerilor sociali - patronate și sindicate - în vederea adoptării de măsuri rapide pentru susținerea companiilor din domeniile afectate, dar și a angajaților acestora, care riscă să își piardă locurile de muncă în urma reducerii drastice a activității.

Din grupul de lucru fac parte și reprezentanții mediului financiar-bancar, respectiv: Banca Națională a României și Asociația Băncilor. Guvernul așteaptă din partea acestora măsuri de sprijinire a companiilor, în special din domeniile grav afectate de această criză.

Camera Consultanților Fiscali a lansat, deja, o listă cu 31 de propuneri de măsuri, dintre care amintim:

- amânarea declarării și plății, pentru cel puțin un trimestru, a taxelor, impozitelor și contribuțiilor, fără dobândă sau cu dobânda de politică monetară de 2,5%;

- scutirea de impozit și contribuții, pe o perioadă de trei - șase luni, pentru salariile plătite în perioada de șomaj tehnic și orele suplimentare efectuate de personalul medical;

- modificarea H.G. 1186/2000 prin adăugarea COVID19 pe lista bolilor infectocontagioase, astfel încât să beneficieze de indemnizație și cei fără stagiu de cotizare;

- posibilitatea compensării datoriilor comerciale ale statului către operatorii economici cu taxele datorate de aceștia.

- scutirea de impozitul pe venit și de impozitul pe profit pentru veniturile din: dobânzile aferente obligațiunilor listate; câștigurile de capital din tranzacționarea acțiunilor societăților listate; dividendele plătite de societățile listate.

- reducerea la 5% a cotei de TVA pentru medicamente, materialele și serviciile de prevenție, dezinfecție și protecție;

- acordarea de subvenții directe pentru sectoarele afectate, care păstrează angajații și încurajarea de angajări noi, prin facilități fiscale;

- limitarea prin lege a prețurilor unor produse esențiale (dezinfectante, măști de protecție etc.)

Unele măsuri cu impact asupra sănătății publice, dar și în economie vor fi adoptate prin decretul de instituire a stării de urgență. Primul ministru a afirmat că printre acestea s-ar putea număra o rectificare bugetară care va permite rezolvarea rapidă a nevoilor sistemului sanitar, dar și rambursarea rapidă a TVA datorată agenților economici. În plus, este luată în calcul stoparea creșterii prețurilor medicamentelor și produselor sanitare (măști, mănuși, echipamente de protecție, dezinfectanți, biocide etc.), pentru a pune capăt speculei.

Măsuri fiscale de criză

Luni, 16 martie 2020, președintele României a decretat starea de urgență. Printre măsurile adresate mediului economic și angajaților se numără restrângerea dreptului la proprietate privată, a dreptului la grevă și a libertății economice. De acum, Guvernul poate adopta măsuri de susținere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19.

Autoritățile publice centrale pot rechiziționa unități de producție materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii și pot achiziționa în mod direct materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii.

Beneficiarii fondurilor europene afectați de adoptarea măsurilor de urgență pot decide, împreună cu autoritățile de anagement, /organismele intermediare, să suspende contractele de finanțare încheiate conform legii.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată certificate de situație de urgență în baza documentelor justificative.

Se vor dispune măsuri pentru asigurarea continuității în aprovizionare, respectiv extracție, producție, procesare, transport, distribuție, furnizare, mentenanță întreținere și reparații a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate necesare funcționării corespunzătoare a sistemului energetic național, precum și asigurarea continuității funcționării acestuia și a tuturor serviciilor de utilitate publică.

Se menține valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice care expiră pe perioada stării de urgență.

Pe perioada stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc.), în limita prețului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgență.

Tot ieri, Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat un set de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, cele mai importante fiind:

- suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite a creanțelor bugetare. Astfel, nu se mai emit somații, popriri asupra disponibilităților bănești și a veniturilor urmăribile și nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor. Excepție fac sumele provenite din hotărârile judecătorești pronunțate în materie penală;

- rambursarea TVA, în cursul lunii martie, pentru toate deconturile soluționate și pentru care s-au emis decizii de rambursare la zi;

- implementarea unui nou mecanism de rambursare a TVA, care vizează soluționarea cu celeritate a deconturilor, începând cu data de 1 aprilie 2020;

- suspendarea acțiunilor de control fiscal (a inspecțiilor fiscale, a controalelor antifraudă) cu excepția verificărilor ce pot fi efectuate de la distanță, precum și a cazurilor de evaziune fiscală, acolo unde sunt indicii în acest sens;

- suspendarea acțiunilor antifraudă privind filtru II și a activităților specifice din punctele de trecere a frontierei cu Ungaria și Bulgaria.

Măsurile vor fi aplicate atât în perioada în care în România este declarată stare de urgență, cât și pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acestei stări.

Totodată, se amână termenul de depunere a declarațiilor fiscale de la 25 martie 2020, până la data de 25 aprilie 2020.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4928 secunde