Economia europeană va crește constant, dar moderat, în perioada 2020 – 2021

Duminică, 16 Februarie 2020
136
Economia europeană va continua traiectoria de creștere constantă și moderată, arată previziunile de iarnă ale Comisiei Europene. Creșterea produsului intern brut al zonei euro va rămâne stabilă, la valoarea de 1,2%, în 2020 și în 2021. Pentru UE, în ansamblu, se estimează o ușoară încetinire a creșterii, la 1,4%,în 2020 și 1,5%, în 2021.

Mediul extern continuă să conțină provocări pentru economia UE. Cu toate acestea, crearea continuă de locuri de muncă, creșterea robustă a salariilor și o combinație de politici cu rol de susținere ar trebui să o ajute să mențină o traiectorie de creștere moderată, arată raportul. Consumul privat și investițiile, în particular în sectorul construcțiilor, vor continua să alimenteze creșterea economică. Se estimează că investițiile publice, în special în infrastructura de transport și în cea digitală, vor crește semnificativ în mai multe state membre. Împreună cu semnele încurajatoare de stabilizare în sectorul manufacturier și cu o posibilă reluare a creșterii fluxurilor comerciale mondiale, toate acestea ar trebui să permită economiei europene să își continue expansiunea. În același timp, acești factori par a fi insuficienți pentru a plasa viteza creșterii pe o treaptă superioară. 


Totodată, pentru anul 2020 se prevede o creștere de 1,5% a inflației, iar pentru 2021, de 1,6 %.

Raportul arată că, la nivelul economiei globale rămân incertitudinile și riscurile generate de: acordul comercial dintre SUA și China; tulburările sociale din America Latină; tensiunile geopolitice accentuate din Orientul Mijlociu; viitorul noului parteneriat cu Regatul Unit; epidemia cu coronavirusul "2019-nCoV"; schimbările climatice.

Pentru România se prevede PIB de 3,8%, în 2020, și de 3,5%, în 2021. Investițiile finanțate din fonduri europene vor susține sectorul construcțiilor. Deficitul comercial se va menține, exportul contribuind insuficient la creșterea comerțului extern al țării. Politicile fiscale vor fi cheia evoluției economice a României în anii 2020 – 2021, arată autorii previziunii economice. Pagina a fost generata in 0.2439 secunde