Echipajul navei "Grandiosa" e "legat de glie"

697

Articole de la același autor

Nava "Grandiosa", sub pavilion Panama, abandonată la sfârșitul lunii martie 2011 în portul Constanța, a devenit un caz comercial pentru justiția română.
Întrucât nicio instituție a statului nu s-a implicat în recuperarea drepturilor salariale restante ale echipajului românesc, Sindicatul Liber al Navigatorilor și-a asumat responsabilitatea și cheltuielile unui proces costisitor. El a solicitat instanței de judecată să ia act de abandonarea echipajului, de neplata salariilor, a celorlalte drepturi prevăzute în contractele de îmbarcare și să decidă scoaterea navei la vânzare, pentru recuperarea lor.
Deși nava se află în portul Constanța, în dana 136, echipajul nu o poate părăsi. Legea îl obligă să rămână la bord, pentru ca nava să fie în siguranță în orice moment din zi și din noapte, iar navigația în port să nu fie pusă în pericol în vreun fel. De altfel, a început sezonul furtunilor la Marea Neagră. Oricând, din cauza vântului puternic și a lipsei echipajului de siguranță, care să vegheze și să intervină, nava se poate desprinde din legături și poate provoca accidente de navigație, cu urmări dramatice și costisitoare.
Pe de altă parte, echipaj de schimb, care să-l înlocuiască pe cel actual, nu mai are cine să furnizeze, nava fiind abandonată. În al treilea rând, echipajul nu și-ar mai putea recupera drepturile dacă ar părăsi nava.
Până la vânzarea ei, marinarii sunt practic "legați de glie". Sunt obligați să vegheze, să execute operațiunile de intervenție, fără salariu și alimente, pe un vapor pe care nu există căldură și lumină.
"Sindicatul i-a acordat echipajului ajutoare constând din alimente și va achiziționa un diesel generator, pentru asigurarea căldurii într-o încăpere. Solicităm sprijinul Adminis-trației portului Constanța să contribuie cu carburantul necesar. Până în prezent, SLN a cheltuit 30.000 de lei cu acest caz social" - a declarat liderul Adrian Mihălcioiu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.184 secunde