Paradoxul statisticii românești

E mai ușor să faci PIB decât să-l calculezi corect

1069
E mai ușor să faci PIB decât să-l calculezi corect - pib-1357311748.jpg
Care este Produsul Intern Brut real al României? Cel ce trebuie să răspundă la această întrebare este Institutul Național de Statistică. El culege, prelucrează și analizează cele mai importante date despre evoluția societății și economiei naționale, pentru a le pune la dispoziția instituțiilor statului și agenților economici. 

Importanța acestora este uriașă. De corectitudinea indicilor și indicatorilor statistici calculați de INS depind politica guvernamentală, proiecția bugetară, cheltuielile administrației centrale și locale, volumul investițiilor de stat, creșterea taxelor și impozitelor, credibilitatea României în fața organismelor internaționale și a băncilor străine, nivelul dobânzilor la creditele externe atrase și multe altele. Într-un cuvânt, depind evoluția țării în ansamblu și viața fiecăruia dintre cetățenii ei, în parte.

Este de înțeles de ce premierului Victor Ponta nu i-a tihnit Revelionul, când a aflat că INS a revizuit în minus, cu 20 miliarde lei, estimările PIB-ului din anii 2011 - 2012. Concluzia sa este că statisticienii au făcut-o de oaie, că din cauza "erorilor de calcul" trebuie prevăzut un PIB mai mic pentru 2013 și cheltuieli reduse cu un miliard de lei, la viitorul buget.

O lovitură mai grea nici că se aștepta să primească Guvernul Ponta. Din cauza acestei "erori" va fi nevoit să înăsprească austeritatea bugetară deja anunțată și să amâne punerea în aplicare a unor măsuri din platforma electorală a USL. Pe de altă parte, este un nou impuls pentru instituțiile statului de a spori eforturile de atragere a finanțării europene.

Diferențele dintre estimările anterioare ale PIB și datele recent transmise sunt recunoscute de reprezentanții INS, care susțin că n-ar fi vorba de vreo eroare. De fapt - spun ei - diferențele dintre estimările statistice reflectă diferențele dintre bilanțurile semifinale și finale ale agenților economici. În lipsa unor date finale, statisticienii sunt nevoiți să lucreze cu ponderări, aproximări și estimări.

Explicația reprezentanților INS pare plauzibilă, dar nu este deloc satisfăcătoare. Cabinetul Ponta se va lămuri, în zilele ce urmează, unde este eroarea și ce măsuri trebuie luate.

Partea bună a acestui nou scandal în care este implicat INS (după cel privind numărul real de alegători) constă în faptul că sunt puse în discuție sistemul și metodologia de culegere și analiză a datelor statistice. Este clar că mecanismul statistic actual e prea greoi, cu prea multe aproximări și foarte lent, din moment ce între momentul raportării valorii estimate a PIB-ului din 2011 și cel al raportării valorii reale a trecut un an, iar diferențele sunt semnificative, de câteva procente.

Dacă guvernul are nevoie de date statistice exacte, raportate în timp util, atunci a sosit momentul ca întregul sistem de raportare, culegere și prelucrare a datelor să fie revizuit, începând de la nivelul agenților economici și al instituțiilor statului până la INS.

Totodată ar trebui simplificat și actualul sistem contabil. Extrem de complicat, de greoi, foarte costisitor și generator de birocrație, acesta a devenit o frână în calea dezvoltării economice și incapabil să prelucreze și să transmită informații relevante și exacte, într-un timp foarte scurt, la Ministerul Finanțelor Publice și INS. Astăzi, pentru agenții economici este mai simplu să obțină venituri și profit, dar foarte greu să țină evidența contabilă a afacerilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 06 Septembrie 2012
Stire din Economie : Estimările INS privind PIB
Pagina a fost generata in 0.5418 secunde