Fiscul bate la ușă! Ce e de făcut?

Drepturile și obligațiile agentului economic la un control fiscal

1510
Drepturile și obligațiile agentului economic la un control fiscal - 571258ecc0e9a5c8ccdbec6f62fed579.jpg
Împrumutul la Fondul Monetar Internațional (FMI) a determinat statul să fie mai riguros și să trateze cu o mai mare res-ponsabilitate fenomenul de evaziune fiscală, potrivit reprezentanților firmei de audit și consultanță financiară Pricewaterhouse Coopers (PwC).
Prin urmare, firmele vor trebui să facă față în continuare unui număr destul de mare de controale din partea organelor statului. Ce drepturi și obligații are agentul economic la o inspecție fiscală?

Înainte de inspecție
"În primul rând, în momentul primirii avizului de inspecție fiscală, puteți solicita motivat amânarea da-tei de începere a controlului", a decla-rat Emanuel Băncilă, reprezentant al societății de avocatură "David și Baias" corespondentă PwC în România. Amânarea inspecției poate ține, spre exemplu, de necesitatea obținerii unor documente solicitate de organul fiscal.
De asemenea, ca să nu intrați în vizorul Fiscului, trebuie să depuneți toate situațiile financiare în termenul legal. În cazul operațiunilor scutite de TVA este foarte important să dețineți toate documentele justificative.

În timpul inspecției
"Când vă vin la ușă inspectorii fiscali, cereți legitimația și ordinul de serviciu. Dacă nu vor să prezinte aceste documente, aveți dreptul să le refuzați accesul în incintă", a explicat Emanuel Băncilă.
Solicitați inspectorilor să vă comunice periodic constatările. În cazul unui refuz, cereți aceste informații în scris. Refuzul poate sta la baza unor demersuri procedurale pe care ați fi îndreptățiți să le urmați în legătură cu inspecția fiscală (contestații, plângeri, acțiuni în justiție).
Încă de la această fază puteți formula un punct de vedere privind caracterul eronat al reținerilor sau interpretările greșite.

După control
Termenul legal de derulare a inspecției fiscale este de șase luni pentru marii contribuabili și de trei luni pentru restul firmelor. Inspecția ca urmare a cererii de rambursare a TVA nu trebuie să dureze mai mult de 45 de zile.
În urma controlului, vor fi emise raportul de inspecție fiscală, decizia de impunere și, dacă este cazul, dispoziția de măsuri. În cazul în care considerați aceste acte nelegale, aveți dreptul de a formula o contestație în termen de 30 de zile de la comunicarea acestora.
În plus, puteți formula o cerere de suspendare a executării silite dacă decizia de impunere produce un prejudiciu iminent sau reflectă un caz bine justificat. "În practică, agentul economic trebuie să arate efectele pe care le-ar avea executarea silită asupra situației unității. În acest caz, este utilă întocmirea unei expertize de specialitate care să fie utilizată ca probă", a mai spus reprezentantul "David și Baias".
Însă, pentru a susține cererea, este nevoie de depunerea unei cauțiuni la instanța de judecată în valoare de până la 20% din suma contestată, respectiv a maximum 2.000 lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9838 secunde