Dobânzile scăzute la depozite au redus economiile românilor

259
După nouă luni de creștere, depozitele în lei și valută ale populației și firmelor au înregistrat, în ianuarie, prima scădere – minus 2% față de ultima lună din 2009. Astfel, valoarea totală a economiilor a ajuns la 164,3 miliarde lei.
Explicația este simplă, susțin bancherii constănțeni. Dobânzile la depozite au scăzut constant, pe măsură ce băncile au început să crediteze din nou și nu au mai avut nevoie să atragă bani din conturile de economii.
Potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), depozitele bancare urcaseră cu 2,6% în decembrie, comparativ cu luna noiembrie 2009, la 167,7 miliarde lei. Ultima lună în care depozitele scăzuseră fusese martie 2009.
Luna ianuarie a adus o temperare a ritmului anual de creștere a depozitelor, de la 10,8% în decembrie la 6,6%.
Cea mai mare scădere s-a înregistrat la depozitele în lei – minus 2,1%, până la 100,54 miliarde lei. Față de ianuarie 2009, avansul este de 5%.
"Scăderea depozitelor în lei a fost cauzată, în special, de companii, care au economist doar 40,6 miliarde lei, pe fondul unui început de an mai slab. Economiile populației au avansat ușor, cu 1,2%", au afirmat surse din piața bancară locală.
Depozitele în valută, exprimate în lei, s-au micșorat în ianuarie cu 1,9% față de luna precedentă, până la 63,8 miliarde lei. Exprimate în euro, depozitele au crescut cu 0,6%, până la 15,4 miliarde euro.
Ambele categorii de clienți bancari și-au redus ritmul de economisire în valută. Depozitele în valută ale populației au scăzut cu 1,5%, la 9,1 miliarde euro, în timp ce depozitele companiilor s-au redus cu 2,6%, la 6,4 miliarde euro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3633 secunde