Doar o cincime din amenzile date de Protecția Consumatorilor sunt achitate

101
Doar o cincime  din amenzile date de Protecția Consumatorilor sunt achitate - doarocincimedinamenziledatedepro-1603721874.jpg

Articole de la același autor

Potrivit raportului de audit al Curții de Conturi a României, valoarea totală a amenzilor aplicate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în perioada 2015 – 2019, s-a ridicat la 376 de milioane de lei (76 de milioane de euro). În schimb, nivelul de încasare a acestora a fost de numai 20%. Pe comisariate regionale, cel mai mare număr de amenzi în perioada analizată s-a înregistrat în regiunea Nord - Est (19.000 de amenzi), iar cel mai mic în București - Ilfov (6.404).

Cele mai multe acțiuni de control ale ANPC au fost realizate la vânzători (65%) și la prestatorii de servicii (28%), iar cele mai puține s-au desfășurat la importatori (0,76%) și producători (1,2% din totalul operatorilor economici).

Aceasta în condițiile în care importurile României de bunuri și servicii au reprezentat, în anul 2018, 44,6% din PIB. În concluzie, dat fiind faptul că ANPC nu a realizat o bază de date care să conțină operatorii economici grupați pe criterii specifice, precum domenii de activitate, canalele de vânzare folosite, cifră de afaceri, în funcție de care să fie definite criterii de selecție a acelor operatori care să facă obiectul controalelor ANPC, nu se poate determina eficacitatea controalelor desfășurate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2866 secunde