Mihai Daraban, președintele CCIR:

Dialogul decidenților politici cu mediul de afaceri este mimat!

353

Articole de la același autor

• Balul oamenilor de afaceri a readus în atenție problemele grave ale economiei


Seara s-a furișat în stațiunea Mamaia, braț la braț cu briza venită din largul mării. Pe plajă, tinere perechi își șoptesc cuvinte de dragoste, numărând stelele. Din înălțimi, îi veghează pescăruși, ce se rotesc deasupra mării de cerneală.


Mamaia începutului de vară pare adormită. Dar iată, la restaurantul "Del Mar" e mare animație. Sub luminile candelabrelor, doamnele și domnișoarele își etalează rochiile superbe, bijuteriile, iar domnii, înveșmântați în costume impecabile, roiesc în jurul lor. 


Arcușurile viorilor suspină pe ritmul valsurilor și tangourilor, iar mesele încărcate cu delicatese și vinurile parfumate vorbesc despre plăcerile simple ale vieții.


Aceasta a fost atmosfera la cea de-a patra ediție a Balului oamenilor de afaceri din Constanța. Evenimentul monden, organizat de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, a atras un număr mare de antreprenori mai tineri și mai vârstnici. 


În cuvântul de deschidere, Mihai Daraban, președinte al CCINA Constanța și al Camerei de Comerț și Industrie a României, le-a amintit participanților la eveniment problemele grave ale momentului: "Oamenii de afaceri sunt, din păcate, câteodată, ignorați de factorul politic-administrativ. Vă îndemn la prudență în perioada ce va urma. Vedem cum migrează angajații din mediul privat către instituțiile de stat. Sunt tot mai mari probleme cu forța de muncă. Șansa noastră pe termen scurt este să apelăm la forța de muncă din străinătate, cât mai urgent posibil. Dacă mâine s-ar implementa un sistem performant de pregătire profesională, rezultatele se vor obține pe termen mediu și lung. Numai că noi avem nevoie, mâine, de lucrători calificați. Pentru mâine se poate rezolva problema printr-o simplă hotărâre de guvern. Ar trebui să dispară contingentarea anuală a forței de muncă străine, de circa 7.000 de lucrători, pe care nu știu ce minte luminată a introdus-o, precum și plata forței de muncă străine la nivelul salariului mediu pe economie. Despre infrastructură am obosit să tot vorbesc. Din cauza lipsei infrastructurii, agenții economici au costuri mult mai mari pentru transportul mărfurilor, ceea ce ne face necompetitivi pe plan regional. În fiecare zi, sistemul camerelor de comerț se luptă, făcând adrese, organizând întâlniri, străduindu-se să schimbe ceva. Predictibilitatea în domeniul fiscal, infrastructura și forța de muncă sunt problemele cele mai fierbinți cu care se confruntă mediul de afaceri. Din păcate dialogul social este mimat. În urmă cu două zile, am fost sunat de un celebru membru al guvernului, care mi-a cerut să organizez, de pe o zi pe alta, o mare întâlnire cu oamenii de afaceri, să discutăm despre ajutorul de stat. Urma să se dea o hotărâre de guvern și voia să bifeze realizarea întâlnirii. Este o realitate cruntă, de aceea avem nevoie de solidaritatea oamenilor de afaceri, ca noi, reprezentanții sistemului cameral, să putem ieși în spațiul public, să ne facem mai puternici în relația cu decidenții politici".


Adresându-se oamenilor de afaceri prezenți la bal, Decebal Făgădău, primarul Municipiului Constanța, și-a început discursul astfel: "Vreau să vă felicit pentru că sunteți eroi, sunteți supraviețuitori, sunteți cei care dați viață comunităților".


Apoi a vorbit despre încredere și a lansat apelul către toți agenții economici să se înscrie în Camera de Comerț. Referindu-se la criza forței de muncă, primarul a amintit de parteneriatele internaționale ale municipalității și despre posibilitatea de a atrage lucrători din Republica Moldova. "Împreună putem milita pentru eliminarea discriminării, pentru că dacă angajăm un român, trebuie să-i asigurăm salariul minim pe economie. În schimb dacă angajăm forță de muncă din străinătate, trebuie plătite taxe la nivelul salariului mediu pe economie", a afirmat Decebal Făgădău.


În cadrul evenimentului au fost acordate premii de excelență unor persoane și agenți economici.


Balul s-a încheiat cu o tombolă la care s-au acordat o mulțime de premii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.304 secunde