Desființarea salariului minim ar echivala cu un atentat la adresa economiei naționale

549
Desființarea salariului minim ar echivala cu un atentat la adresa economiei naționale - desfiintareasalariuluiminimatent-1533652735.jpg

Articole de la același autor

Ministrul de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, dă cu bâta în baltă și stârnește valuri, din când în când. Pe vremea când era consilierul premierului Mihai Tudose a propus, nici mai mult, nici mai puțin, decât impozitarea veniturilor Bisericii Ortodoxe, faptă pentru care a stârnit mânia "Celui de Sus" și a fost demis din funcție.

Deunăzi, Teodorovici a lansat un atac împotriva salariului minim pe economie, susținând că acesta ar trebui să fie reglementat doar în sectorul public, iar în cel privat să aibă un rol de referință.

Nu este prima oară când instituția salariului minim pe economie este pusă în discuție. În anul 2011, Institutul de Studii Populare, fundația oficială a Partidului Democrat Liberal, propunea desființarea salariului minim pe economie sau a pensiei de stat. Sebastian Lăzăroiu - ministrul Muncii din acea perioadă, a reacționat, declarându-și dezacordul față de această idee: "Salariul minim asigură exact acel nivel - zicem că luptăm cu sărăcia și încercăm să combatem sărăcia, dar nu asigurăm un standard minim?"

Dar trebuie amintit faptul că, în acele vremuri de criză economică, Partidul Democrat Liberal dăduse o puternică lovitură sindicatelor, desființând negocierile colective la nivel național și contractul colectiv de muncă pe țară. Practic, organizațiilor salariaților le-a fost restrânsă puterea pe care o dețineau în mecanismul instituțional al stabilirii salariului minim pe economie, fiindu-le rezervat rolul de figurant în cadrul unui dialog social formal, de fațadă.

Când se luptau să câștige puterea, social-democrații le-au promis sindicatelor, în scris, sub semnătura lui Victor Ponta, că vor modifica Legea dialogului social. N-au făcut-o, semn că nu își doreau ca sindicatele să redobândească forța pierdută.

Astăzi, instituția salariului minim pe economie este sub controlul guvernanților. Iar aceștia o folosesc nu doar spre binele salariaților, ci, mai ales, în interes politic.

Olguța Vasilescu, actualul ministru al Muncii, l-a contrat, vehement, pe Eugen Teodorovici, afirmând: "Este exclus, exclus, exclus să se elimine salariul minim pe economie. Nu există în programul de guvernare. Domnul Teodorovici și-a exprimat o părere personală, mai apropiată de mediul de afaceri". Mai mult, ea a amintit faptul că, în Uniunea Europeană, doar trei țări n-au instituit salariul minim pe economie.

Eugen Teodorovici și alți susținători ai ideilor sale ar trebui să știe că instituirea salariului minim la nivel național este rodul unor îndelungate conflicte sociale și bătălii sindicale. Renunțarea la el ar avea consecințe dramatice pentru mulțimea lucrătorilor din sectorul privat, pentru economia și societatea românească în ansamblu. Ar duce la acutizarea tensiunilor dintre muncă și capital, la amplificarea sărăciei și la explozia migrației externe a forței de muncă.

Se cunoaște că ministrul Finanțelor și cei ce îi împărtășesc ideile n-au învățat nimic din eșecul politicii salariilor mici promovate de guvernanții români. Multă vreme, aceștia au susținut că, pentru a atrage investitorii străini, România trebuie să mențină un nivel cât mai scăzut al salariilor.

Într-adevăr, astăzi câștigurile românilor sunt printre cele mai mici din Europa, dar și volumul investițiilor străine este printre cele mai reduse.

Singurele efecte vizibile al acestei politici de stat sunt amplificarea sărăciei, exodul masiv al lucrătorilor români pe piața externă a muncii și creșterea deficitului de forță de muncă în toate sectoarele economice.

Desființarea salariului minim ar echivala cu un atentat la adresa economiei naționale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5012 secunde