Deparazitarea politică a statului

264
Deparazitarea politică a statului - deparazitareapoliticaastatului-1573258108.jpg

Articole de la același autor

O liniște mormântală a cuprins instituțiile centrale ale statului. Pe holurile ministerelor și agențiilor guvernamentale e pustiu. În birouri, armatele de secretari de stat și consilieri așteaptă îndurerate, cu valizele pregătite la ușă. Dintr-un moment într-altul vor primi decizia de eliberare din funcție.


Oh, ce tristețe, ce jale? Tocmai ei, care au ars gazul cu atâta talent și dăruire, de la avans până la lichidare, să fie puși pe liber? Cu ce au greșit? Doar cel ce muncește greșește. Or, ei nu au muncit nicio clipă. Pot jura cu mâna pe Sfânta Scriptură că așa e!


Dar ce se aude? Scârțâie uși, pe holuri răsună pași grăbiți, se trântesc portiere în fața scărilor de la intrare, limuzine pornesc în trombă. Este lotul primilor 40 de secretari de stat puși pe liber.


Măreție și decădere!
Abia instalat, Guvernul Orban a lansat atacul împotriva parazitismului politic ce grevează instituțiile și bugetul statului. Sinecuriștii promovați în funcții de conducere pe bază de nepotism și carnet de partid tremură. Doamne, ce-or să facă de-acum înainte? Oh, căile politicii sunt atât de încurcate! Azi ești în vârf, în Olimp, mâine ești jos, în țărână. Măreție și decădere!
În cei 30 de ani de la căderea regimului comunist, fenomenul parazitării politice a statului a luat o amploare fără precedent în istoria României. 


S-a dus o politică deliberată de deprofesionalizare a funcțiilor de conducere din instituțiile și companiile statului român, de înlocuire a specialiștilor cu sinecuriști și politruci, pentru ca țara să poată fi jefuită.


Potopul de privatizări frauduloase, de licitații trucate, de retrocedări ilicite n-ar fi fost posibil dacă funcțiile de conducere de pe toate treptele ierarhice n-ar fi fost confiscate politic, dacă statul n-ar fi fost transformat în jalnica slugă a celor aflați la putere.
Când ziariștii au declanșat lupta împotriva corupției, au fost trimiși în boxa acuzaților, alături de criminali și violatori. Noroc cu jurisprudența europeană, care apără libertatea presei, căci altfel închisorile ar fi fost pline cu gazetarii care au scris despre jaful din flota comercială a României, despre căpușarea companiilor statului cu firme de partid, despre privatizările și licitațiile cu dedicație, despre înstrăinarea frauduloasă a patrimoniului imobiliar al administrațiilor locale, despre retrocedările ilegale.
În calitate de ziarist, am trecut prin asemenea experiențe teribile și - credeți-mă! – abia atunci îți dai seama cu adevărat ce mecanisme diabolice sunt puse în funcțiune de corupții aflați în funcții înalte, pentru a te distruge. 
După Epoca Năstase, Justiția a scos capul de sub cizma politicului și a prins curaj să se ia la trântă cu marii corupți. Ați văzut cum au reacționat politicienii? Parlamentarii s-au luptat ca la Mărășești, Oituz și Plevna să-i salveze de hoții cu carnet de partid. Iar în timpul regimului Dragnea - Dăncilă, au declanșat contraofensiva. Au amputat legile Justiției și legislația penală. Ura Puterii împotriva magistraților care nu răspund la comandă ei a explodat, culminând cu hăituirea lor.


Istoria se repetă
Parazitarea politică a statului este cauza primordială a crizelor profunde din învățământul românesc, din sistemul de sănătate, din cercetare și cultură, a stării dezastruoase în care a ajuns infrastructura țării, a stării de înapoiere pe multiple planuri în care se află țara, a migrației masive a forței de muncă pe piața internațională și a crizei acute de lucrători calificați și necalificați din economia românească.


Cei mai în vârstă își aduc aminte că, pentru a-și justifica deciziile politice, regimul ceaușist inventase "teoria noului mecanism economico-financiar al societății socialiste multilateral dezvoltate", prin care legile obiective ale pieței erau negate, încercându-se înlocuirea lor cu Voința Partidului. Așa s-a ajuns la înfometarea unei întregi națiuni și, în final, la revolta care a adus căderea comunismului. 


Politrucii regimului Dragnea – Dăncilă au procedat la fel, încercând să subordoneze legile obiective ale pieței Voinței Partidului, exprimată în prevederile OUG 114 din decembrie 2018, și să câștige bunăvoința și susținerea maselor prin majorarea salariilor și pensiilor, pe baza împrumuturilor de stat, a întârzierii returnării TVA și a efectuării plăților  în contractele încheiate cu agenții economici. Evident, economia a reacționat negativ. Moneda națională s-a depreciat, prețurile energetice și ale comunicațiilor s-au umflat, iar inflația a crescut, erodând bugetele de familie. Crizele din economia și societatea românească au continuat să se adâncească, iar infrastructura să se degradeze în ritm accelerat. La rândul lor, deficitul bugetului general consolidat al statului a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele trei decenii, la fel ca și gradul de îndatorare a statului. 


Consecințele în plan politic n-au întârziat să apară. Regimul Dragnea – Dăncilă a pierdut susținerea electoratului și alegerile europarlamentare, apoi a pierdut controlul asupra Legislativului și guvernarea. 
x    x    x
Cel de al doilea lot de secretari de stat din defunctul Guvern Dăncilă este gata de plecare. În continuare, se pregătesc de ducă directorii de cabinete ministeriale, consilierii, șefii de departamente, președinții și vicepreședinții agențiilor de stat, directorii companiilor și regiilor statului, AGA-manii și membrii consiliilor de administrație cu carnet de partid.


Rămâne să vedem dacă în locul politrucilor vor fi promovați, cu adevărat, profesioniștii sau dacă nu cumva va fi perpetuată parazitarea politică a statului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 09 Noiembrie 2019
Stire din Economie : Pulsul economiei
Sâmbătă, 09 Noiembrie 2019
Stire din Economie : Leul încheie săptămâna în declin
Vineri, 08 Noiembrie 2019
Stire din Economie : Simptomele crizei bugetare
Pagina a fost generata in 0.9376 secunde