Delicii românești, la AGRA 2016

283
Delicii românești, la AGRA 2016 - deliciiromanesti-1471780620.jpg

Articole de la același autor

Sâmbătă, 20 august, în localitatea Gornja Radgona, Slovenia, a început cea de a 54-a ediție a Târgului Internațional pentru Agricultură și Alimentație - AGRA 2016. La evenimentul expozițional, care se întinde pe perioada 20 - 25 august, participă cu standuri state membre ale Uniunii Europene, dar și din afara UE.

Târgul se adresează pieței europene și în special consumatorilor din Slovenia, Austria, Croația, Ungaria. AGRA reunește instituțiile din domeniu, asociații profesionale, furnizori de mașini, echipamente și produse pentru agricultură și industrie alimentară, grupurile țintă fiind parteneri de afaceri și consumatori. În cadrul evenimentului, vor avea loc mese rotunde, concursuri, conferințe și seminarii.

Ministerul român al Agriculturii participă pentru a doua oară la acest eveniment cu un stand de informare privind politicile și strategiile din domeniul de competență. La standul său, sunt expuse produse din lapte: caș de vacă, telemea de vacă, cașcaval afumat și neafumat, brânzeturi frământate, cașcaval "Dalia", cașcaval "Rucăr", cașcaval afumat de Botuș, brânză "Ineul", brânză "Romano" (specialitate din lapte de oaie), dar și dulcețuri, siropuri din zmeură, afine, dar și alte siropuri diverse (muguri de brad, muguri de pin, pătlagină, cimbrișor de câmp), afinată, ori pălincă de fructe. Din zona montană a județului Bistrița-Năsăud va fi expus cozonacul cu nucă și mac și "Cozonacul Domniței" (cu miez de nucă). Acestea provin din localitățile din arealul montan al județului Suceava, din comunele Poiana Negri, Dorna Candrenilor, Panaci, Coșna, Ciocănești, dar și din județul Bistrița Năsăud, Comuna Lunca Ilvei.

Astfel, vor fi oferite spre degustare produse din lapte sau din carne, cum ar fi brânza de burduf în coajă de brad din zona Bran sau pastrama de oaie, dar și renumitul babic din județul Buzău, preparate de carne oltenești, pâinea tradițională cu cartofi, colacul muscelean, dar și renumita zacuscă ori dulcețurile "Bunătăți Casa Mariei" din caise, căpșuni, frăguțe din zona Hunedoara, dulceață de caise, vișine și nuci, siropuri, cornulețe și cozonac de la Moesis, din comuna Greci, județul Tulcea.

Între alte produse care se vor regăsi la standul României sunt: "Cozonacul Domnesc" din Moldova ori zacusca de pește din Dobrogea. De asemenea, sunt expuse produsele înregistrate pe sisteme de calitate europene, precum: "Magiun de prune Topoloveni (IGP)", "Salam de Sibiu (IGP)", "Telemeaua de Ibănești" (DOP), dar și "Cârnații de Pleșcoi" a cărei aplicație este transmisă la Comisia Europeană pentru dobândirea înregistrării ca Indicație Geografică Protejată.

Băuturi spirtoase cu Indicație geografică (IG), cum ar fi "Țuica Zetea de Medieșul Auriu" și "Țuica de Argeș" vor fi expuse la stand alături de produse din sectorul vegetal, din partea Cooperativei agricole Agro Stil Fam, iar mere, suc de mere și prune vor fi oferite de Asociația Pomicultorilor Dâmbovițeni Voinești. Pentru specialiști se va prezenta oferta soiurilor de grâu: GLOSA (Triticum aestivum L.), OTILIA (Triticum aestivum L.), MIRANDA FDL (Triticum aestivum L.) ale Institutului de Cercetare Dezvoltare Agricolă Fundulea.

În cadrul târgului, sunt expozanți din 13 țări: Austria, Belarus, Egipt, Ungaria, Italia, Germania, Polonia, România, Slovacia, Serbia, Croația, Elveția și Slovenia. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3135 secunde