Deficitul e în creștere. Pandemia Covid-19 afectează grav bugetul statului

429
Deficitul e în creștere. Pandemia Covid-19 afectează grav bugetul statului - deficitulbugetareincrestere4-1617980088.jpg
Pandemia Covid-19 este o povară grea pentru bugetul statului. În primele două luni ale anului 2021, mare parte din cheltuielile bugetului general consolidat au avut ca destinație combaterea acestei crize, gestionarea situației epidemiologice și aplicarea măsurilor cu caracter excepțional din domeniul social și economic.În lunile ianuarie și februarie 2021, pentru susținerea lichidității în sectorul privat, Ministerul Finanțelor a efectuat rambursări de TVA în valoare de 4,18 miliarde de lei (respectiv 0,37% din PIB). Suma este cu 1,11 miliarde de lei mai mare decât în aceeași perioadă din 2020.

Plățile cu caracter excepțional generate de epidemia Covid-19 au fost de 2,19 miliarde de lei. Astfel, până la sfârșitul lunii februarie, au fost plătite 470,05 milioane de lei pentru măsuri active, din care: 245,22 milioane de lei pentru îndemnizații acordate pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului; 66,68 milioane de lei pentru îndemnizații acordate unor categorii de profesioniști și persoanelor care au încheiate convenții individuale

de muncă, care și-au întrerupt activitatea ca urmare a efectelor pandemiei; 60,78 milioane de lei pentru decontarea de către angajatori a unei părți a salariului brut al angajaților menținuți în muncă; 9,06 milioane de lei sume acordate angajatorilor pentru încadrarea în muncă a unor categorii de persoane; 88,3 milioane de lei îndemnizații acordate pe perioada reducerii temporare a activității unor categorii de profesioniști.

Din bugetul Ministerului Afacerilor Interne s-au plătit 14,55 milioane lei pentru achiziționarea de produse - stocuri de urgență medicală, inclusiv scannere termice pentru combaterea răspândirii infecției cu coronavirus.

În aceste condiții, deficitul bugetar a sărit calul, ajungând la 12,76 miliarde de lei (1,14% din PIB).

Încasările bugetare sunt în creștere

Îmbucurător este faptul că, în ciuda recesiunii economice provocată de pandemie și a amânării la plată a unor obligații fiscale, veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 4,1%, în primele două luni ale anului 2021 față de perioada corespunzătoare a anului trecut, însumând 53,36 miliarde de lei. Aceasta demonstrează că, economia națională a reușit să se adapteze noilor condiții și să rămână funcțională. Dar nu trebuie omisă nici contribuția finanțărilor europene. Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donațiile au totalizat 2,7 miliarde de lei în primele două luni ale anului 2021, în creștere cu 10,5% față de perioada similară din 2020.

Încasările din impozitul pe salarii și venituri au fost de 4,48 miliarde de lei, înregistrând o creștere anualizată de 5,7%. Un aport însemnat la acest avans l-au avut încasările mai mari din impozitul aferent pensiilor (+44,3%) și impozitul pe dividende (+10,1%).

Contribuțiile de asigurări au totalizat 20,02 miliarde de lei în primele două luni ale anului 2021, în creștere cu 2,4% față de nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

La rândul lor, încasările din impozitul pe profit au însumat 0,51 miliarde de lei, înregistrând un salt de 25,8% față de perioada corespunzătoare a anului trecut. În structură, încasările din impozitul pe profit al agenților economici au crescut cu 20,9%.

În intervalul ianuarie – februarie 2021, încasările nete din TVA au avut o creștere de numai 1,1% - ca urmare a consumului mai scăzut - totalizând 11,64 miliarde de lei, iar veniturile din accize au însumat 5,37 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 6,7%. Dacă volumul încasărilor din accizele pentru produse energetice a scăzut cu 6,5%, ca urmare a reducerii consumului de carburanți, în schimb, veniturile din accizele pentru produsele din tutun au crescut cu 21,2%.

Cheltuielile și investițiile au explodat

Cheltuielile bugetului general consolidat au însumat 66,12 miliarde de lei în primele două luni din 2021, fiind în creștere cu 11,0% față de aceeași perioadă a anului precedent. În structură, cheltuielile de personal au însumat 18,47 miliarde de lei și o creștere de 6,6%, iar cele cu asistența socială au fost de 25,91 miliarde de lei, în creștere cu 16,8%.

Vestea bună este că a crescut volumul investițiilor. Cheltuielile finanțate de fonduri interne și externe au fost în valoare de 4,08 miliarde de lei, saltul fiind de 27,5%, față de aceeași perioadă a anului precedent.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6822 secunde