Deficitul bugetar a explodat! Statul trebuie grabnic reformat!

269
Deficitul bugetar a explodat! Statul trebuie grabnic reformat! - fonddeficitulbugetaraexplodatsta-1611079453.jpg

Articole de la același autor

În ultimii 30 de ani, bugetele statului român n-au dus-o niciodată mai rău decât acum. În comparație cu perioada de haos economic din ani ’90 sau cu dificultățile din timpul Marii Crize Economice din 2009 – 2013, situația actuală este mult mai gravă.

Recesiunea economică provocată de pandemia Covid-19 a lovit produsul intern brut, făcându-l să scadă cu 5%, în primele 11 luni ale anului 2020 față de aceeași perioadă din 2019, afectând, în aceeași măsură veniturile bugetare. În plus, la scăderea încasărilor statului a contribuit și amânarea plății unor obligații fiscale ale agenților economici. Una peste alta, pierderile de venituri ale statului s-au ridicat la 19,08 miliarde de lei.

Molima a surprins statul român nepregătit, obligându-l să aloce 43,66 miliarde de lei (respectiv 4,16% din produsul intern brut) pentru combaterea cumplitei crize sanitare, pentru susținerea companiilor și sectoarelor economice afectate de pandemie.

Astfel, până la finele lunii noiembrie 2020 au fost acordate:

- îndemnizații în sumă totală de 4,1 miliarde de lei pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului;

- îndemnizații în valoare de 888,1 milioane de lei pentru diferite categorii de profesioniști și pentru persoanele cu convenții individuale de muncă a căror activitate a fost întreruptă ca urmare a pandemiei;

- 2,5 miliarde de lei pentru decontarea a 41,5% din salariul brut al angajaților menținuți în muncă;

- indemnizații însumând 91,8 milioane de lei pentru supravegherea copiilor de către părinți pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ.

În plus, restituirile de TVA au crescut cu 1,88 miliarde de lei față de aceeași perioadă din 2019, măsura fiind luată pentru susținerea lichidității în sectorul privat. Totodată au fost acordate bonificații pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,9 miliarde de lei.

În aceste condiții, deficitul bugetar a explodat pur și simplu, ajungând la 84,05 miliarde de lei (8,0% din PIB), din care mai mult de jumătate se datorează măsurilor de combatere a crizei provocate de epidemia COVID-19.



Încasările bugetare, în ușoară creștere


Îmbucurător este faptul că, în ciuda recesiunii economice provocată de pandemie și a amânării la plată a unor obligații fiscale, veniturile bugetului general consolidat au înregistrat o creștere de 1,3%, în primele 11 luni ale anului 2020 față de perioada corespunzătoare a anului trecut, însumând 290,63 miliarde de lei. Aceasta demonstrează că, economia națională a reușit să se adapteze noilor condiții și să rămână funcțională. Dar trebuie subliniată contribuția decisivă a finanțărilor europene. Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donațiile au totalizat 27,04 miliarde de lei în primele 11 luni ale anului 2020, în creștere cu 33,1% față de perioada similară din 2019.

Încasările din impozitul pe salarii și venituri au fost de 22,04 miliarde de lei, înregistrând o creștere anualizată de 4,5%. Cel mai mare aport la acest avans l-au avut încasările din impozitul pe veniturile din pensii, urmate de cele din impozitul pe salarii.

Contribuțiile de asigurări au totalizat 101,45 miliarde de lei în primele 11 luni ale anului 2020, fiind cu 0,1% mai mici față de nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent.

În schimb, încasările din impozitul pe profit au însumat 15,31 miliarde de lei, înregistrând o diminuare de 8,7%. În structură, încasările din impozitul pe profit al agenților economici s-au diminuat cu 4,4%, în timp ce veniturile din impozitul pe profit al băncilor comerciale au scăzut cu 46,8%.

Încasările nete din TVA s-au redus cu 9,5%, totalizând 53,44 miliarde de lei, în perioada ianuarie – noiembrie 2020, iar veniturile din accize au însumat 27,82 miliarde de lei, înregistrând o scădere de 2,9%. Dacă volumul încasărilor din accizele pentru produse energetice s-a diminuat cu 14,1%, ca urmare a reducerii consumului de carburanți, în schimb, veniturile din accizele pentru produsele din tutun au crescut cu 12,1%, evoluție susținută și de majorarea nivelului accizei la țigarete.

Cheltuielile și investițiile au explodat

Cheltuielile bugetului general consolidat au însumat 374,69 miliarde de lei în primele 11 luni din 2020, fiind în creștere cu 14,8% față de aceeași perioadă a anului precedent. În structură, cheltuielile de personal au însumat 99,7 miliarde de lei și o creștere de 7,0%, cheltuielile cu bunurile și serviciile au făcut un salt de 8,0%, ridicându-se la 49,07 miliarde de lei, iar cele cu asistența socială au fost de 128,01 miliarde de lei, în creștere cu 22,1%.

Vestea bună este că a crescut volumul investițiilor. Cheltuielile finanțate de fonduri interne și externe au fost în valoare de 41,2 miliarde de lei, saltul fiind de 24,17% față de anul precedent. Este cea mai mare sumă investită în economie în ultimii 10 ani, aferentă primelor 11 luni ale anului.

x x x

Explozia deficitului bugetar demonstrează că statul român trebuie reformat urgent. Trebuie eliberat de structurile inutile, parazitare, consumatoare de resurse bugetare, de armatele de sinecuriști! Trebuie pus capăt cheltuielilor care nu servesc interesului public și corupției! Debirocratizarea statului trebuie realizată în regim de urgență! Trebuie desființate cât mai curând privilegiile acordate unor categorii de bugetari: salarii care nu reflectă efortul depus, sporuri nejustificate și pensii speciale! Mediul de afaceri trebuie susținut printr-un cadru legislativ corect!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6471 secunde