De unde cumpărăm porcul de Crăciun și cât costă?

2202
De unde cumpărăm porcul de Crăciun și cât costă? - porctaiat-1323360800.jpg
Una dintre "vedetele" acestei luni este, fără doar și poate, porcul. În aproximativ o săptămână, și în județul Constanța va începe "masacrul" anual, care de fapt dă startul pregătirilor pentru Crăciun. Cât o să ne coste însă anul acesta kilogramul de carne, dar mai ales care variantă este mai bună: porcul întreg (în viu) cumpărat de la țară, cantități mai mici luate din magazine ori cârnații gata preparați? Să vedem în primul rând cu ce oferte vin crescătorii (mai mari sau mai mici) de porci din județ: de exemplu, un constănțean din zona Cernavodă vinde porci de 100 - 120 de kilograme cu șapte lei/kilogram. Distanța nu ar fi nicio problemă, căci vă poate aduce porcul la ușă, oriunde între Cernavodă și Constanța. În plus, proprietarul vă poate scăpa și de grija sacrificării și pârlirii acestuia (lucru pe care poate 100% dintre orășeni și-l doresc).

Prețul prezentat mai sus nu este totuși practicat de toți cei care au la vânzare porci. Unii constănțeni își încearcă norocul (ce-i drept foarte puțini la număr), poate având în vedere și că până la Crăciun mai este ceva timp, cerând chiar și zece lei/kilogram pentru animale (rasă de carne) chiar și de 170 de kilograme. Prețurile medii sunt însă de 7 - 8 lei/kilogram.

Cum vor crscătorii să-i convingă pe "orășeni" că este mai sănătos să cumpere de la ei și nu din carmangeriile din oraș sau din hipermarketuri? Spun că porcii lor sunt hrăniți 100% natural și crescuți la curte.

Partea nu tocmai bună în acest caz este că, de regulă, crescătorii refuză să sacrifice un animal dacă nu au certitudinea că acesta va fi și cumpărat în totalitate. Așadar, singura variantă pentru familiile nu atât de numeroase încât să mănânce un porc de peste 100 de kilograme este să se "alieze" cu prieteni, cunoștințe.

Cei care preferă să cumpere porci vii spun că se merită deoarece văd unde au crescut, cum au fost sacrificați, iar în plus ies și ceva mai ieftin.

v v v

Și carmangeriile din oraș și din hipermarketuri au început deja să-și facă stocuri mult mai generoase, în așteptarea valului de cumpărători. Un kilogram de pulpă de porc costă în acest caz cel puțin 15 lei, un kilogram de spată de porc dezosată, 14 lei, un kilogram de ceafă dezosată, 20 de lei, iar cu os, 15 lei. Coastele cu ceva carne pe ele v-ar costa, la această oră, 14 lei/kilogram. Puteți alege și varianta unei carcase de porc refrigerată. Cu puțin noroc, puteți da, acum, zece lei pe kilogram.

Dacă însă nu vreți să aveți absolut nicio bătaie de cap, puteți cumpăra carne de porc deja tocată, cu 12 lei/kilogram, fleici, cu 14 lei/kilogram, cârnați, cu 10 lei/kilogram sau caltaboș, cu zece lei/kilogram. Acestea sunt însă cele mai bune oferte din hipermarketuri. Magazinele care se laudă cu produse 100% naturale au prețuri duble, poate în unele cazuri chiar triple pentru mâncăru-rile numai bune de pus pe masa de Crăciun.

Faceți examenul trichineloscopic!

Carnea de porc, și vorbim aici despre cea cumpărată direct din bătătura oamenilor, trebuie neapărat verificată trichineloscopic, ne spun reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța (DSVSA). Dacă timpul nu vă permite să faceți acest lucru imediat, la medicul veterinar din localitatea în care a fost sacrificat animalul, puteți face acest lucru și la Constanța. Directorul executiv adjunct al DSVSA, dr. Gheorghe Dincă, a precizat că aici constănțenii se pot adresa punctului veterinar de control din Piața Brick, celui din Piața Griviței, sau direct la sediul DSVSA Constanța. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 08 Decembrie 2011
Stire din Economie : Crăciun pe datorie
Miercuri, 16 Noiembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Postul Crăciunului - credință sau lux?
Pagina a fost generata in 0.1988 secunde