De la "revoluția fiscală" a lui Tudose la "reforma fiscală" a lui Dăncilă

152
De la

Articole de la același autor

După ce Guvernul Tudose a înfăptuit scandaloasa "revoluție fiscală", premierul Viorica Dăncilă ne promite o "reformă fiscală! În fața camerelor reunite ale Parlamentului, ea a declarat că are în vedere: reducerea birocrației prin simplificarea sistemului fiscal, reducerea sau comasarea numărului de taxe și impozite la maxim 50, cât mai curând posibil. "Cât timp voi fi premier nu voi introduce nicio taxă nouă în România. Chiar de săptămâna aceasta vom renunța la formularul 600 și, în perioada următoare, la toate celelalte. Un singur formular e propunerea noastră", a promis noul prim ministru.


De 28 de ani, guvernele, Fiscul și toate instituțiile statului se străduiesc din răsputeri să reformeze sistemul fiscal, dar ca un făcut: în loc să se simplifice, acesta se complică; în loc să se împuțineze dările fiscale și para-fiscale, numărul lor crește; în loc ca legislația fiscală să fie mai clară, devine tot mai de neînțeles. 


La cârciumă e simplu: îi ceri chelnerului să-ți facă nota de plată pentru ce ai mâncat și băut, scoți banii din portofel, achiți și… Pa și pusi! Toată lumea e mulțumită! Dar Fiscul nu e bodegă; nu te poți duce să ceri nota de plată și să achiți. Mai întâi, trebuie să depui un maldăr de declarații stufoase și complicate, pentru a căror completare trebuie să studiezi o serie de ghiduri special întocmite pentru contribuabilii corecți, iar dacă nici așa nu te descurci, e musai să faci cursuri speciale. Dar asta nu garantează nimănui că declarațiile fiscale au fost completate corect și că nu va fi sancționat din această cauză. 


Ce e de făcut? O reformă autentică a sistemului fiscal românesc nu o mai putem aștepta din partea Fiscului, care de ani de zile doar o mimează. Fiscul, ca și celelalte instituții ale statului, este un devorator de bani publici și n-are niciun interes să își reducă cheltuielile.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5637 secunde