De ce nu reușesc constănțenii să scape de apartamentele mari?

1041
De ce nu reușesc constănțenii să scape de apartamentele mari? - apartament-1317152793.jpg

Constănțenii par mai doritori ca niciodată să scape de apartamentele cu trei - patru camere, dar cel puțin în ultimii doi - trei ani lucrurile s-au mișcat destul de greu. Cumpărătorii au preferat, din rațiuni financiare, să achiziționeze garsoniere și apartamente cu două camere (mulți alegând să facă acest lucru prin intermediul programului Prima Casă). Așadar, proprietarii cu apartamente mai mari au îngroșat, treptat, rândurile celor care așteaptă de luni bune să le înstrăineze. În plus, nu puțini sunt aceia care ar prefera acum să se mute într-o casă mai mică din cauza cheltuielilor de întreținere tot mai mari și să rămână și cu diferența de bani, pentru o altă investiție, ori pentru cheltuielile curente. Așa se face că numărul acestor apartamente cu trei și patru camere ce își caută un alt proprietar a ajuns să fie destul de generos, și nu doar în Constanța. O analiză realizată de portalul imobiliare.ro arată că, făcând comparație cu alte trei mari orașe din țară: Timișoara, Cluj - Napoca și Brașov, precum și cu București, Constanța stă destul de prost în ceea ce privește numărul garsonierelor scoase la vânzare, dar cel mai bine în ceea ce privește numărul ofertelor pentru două camere. Astfel, doar în Timișoara, dintre orașele enumerate mai sus, nu-mărul apartamentelor cu o cameră ce își caută un nou proprietar este mai mic decât cel din Constanța, adică de doar 6% din totalul ofertei de apartamente. Orașul de la malul mării se poate lăuda cu un procent de 8,6%.

Prețurile o să mai scadă
În ceea ce privește apartamentele mari de pe piață, Constanța nu duce lipsă deloc. Cele cu trei camere dețin un procent de 34,7% (din totalul apartamentelor scoase la vânzare), mai mare decât al Brașovului și al Clujului, iar cele cu patru camere, un procent de 14,4%, fapt ce o situează pe locul trei în analiza realizată pe baza ofertei din aceste cinci orașe.
Numărul mare al apartamentelor cu ceva mai multe camere nu este neapărat o veste bună pentru cumpărători. Acest lucru arată că oferta în cazul celor mai mici, care costă și mai puțin, este mai slabă. Chiar dacă și la Constanța se vede clar că dinamica merge în acest sens, totuși aici numărul apartamentelor cu două camere scoase la vânzare este ceva mai mare decât în celelalte patru orașe (un procent de 42,3%). Cele mai puține apartamente cu două camere, în comparație cu întreaga ofertă de apartamente, se găsesc în București (procent de doar 32,6%). "Numărul apartamentelor cu trei și patru camere scoase la vânzare continuă să crească. Pe aceste subcategorii se înregistrează și cele mai mari fluctuații de preț", a precizat Adrian Erimescu, director general imobiliare.ro. Potrivit reprezentanților portalului, cumpărătorii încă se îndreaptă spre locuințe mai mici, așadar unitățile locative cu trei și patru camere petrec mai mult timp în piață, fapt ce determină, în continuare, ieftinirea acestora.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 05 Septembrie 2011
Stire din Cetățenești : "De judecată-mi arde mie?"
Pagina a fost generata in 0.4927 secunde