De ce nu mai cumpără constănțenii garsoniere

2304
3
De ce nu mai cumpără constănțenii garsoniere - room-1319376086.jpg
Faptul că numărul garsonierelor scoase la vânzare este extrem de mic, nu mai este de mult o noutate. Din păcate, situația este departe de a se schimba, spre disperarea constănțenilor pentru care aceasta era și este singura variantă de locuință pe care și-o pot permite (dând la o parte garsonierele de lux care costă cât un apartament cu două și uneori chiar cu trei camere).

O scurtă analiză realizată pe lunile iunie și octombrie, pe seg-mentul de garsoniere, arată că în cazul a peste 50% dintre agențiile imobiliare constănțene numărul apartamentelor cu o cameră scoase la vânzare este în această lună, în medie, cu 30% mai mic.

Referitor la prețuri, putem vorbi, în mare, de o stagnare. Totuși, după o analiză atentă a ofertei din cele două luni, pe alocuri putem vedea, pentru aceleași garsoniere nevândute în acest interval de timp, dar și în cazul unora similare (zonă, suprafață, îmbunătățiri), scăderi de preț chiar și de 2.000 euro. De exemplu, o garsonieră în zona CET, de 22 mp, cu îmbună-tățiri, costa în iunie 18.400 euro, însă acum prețul este de 16.500 euro. De asemenea, o alta din Tomis Nord, de 20 mp, cu îmbunătățirile de rigoare (pe care de altfel le găsim în cazul majorității locuințelor scoase la vânzare: gresie, faianță, termopan) costă acum, în octombrie, 20.000 euro, însă în iunie, prețul acesteia era de 22.000 euro. Proprietarul a ales să lase din preț doar, doar se găsește un cumpă-rător.

Numărul acestor situații nu este însă foarte mare. În majoritatea cazurilor, prețurile rămân destul de ridicate, spun specialiștii. Vânzătorii încă țin la preț, tocmai deoarece oferta nu este una prea generoasă așadar, după părerea lor, cumpărătorii vor fi nevoiți, la un moment dat, să dea banii ceruți de ei. Este foarte probabil să nu se ajungă însă acolo, ci la un blocaj total, mai ales că diferența de preț dintre un apartament cu o cameră și cu două camere poate nici să nu existe, dacă dăm la o parte zonele centrale, care oricum sunt prea aglomerate și în unele cazuri, zgomotoase.

Nici proprietarii garsonierelor "de lux" nu lasă garda jos. O astfel de locuință, de 42 mp, bineînțeles confort 0, costă peste 42.000 euro, cât un apartament cu trei camere semidecomandate în zona Casei de Cultură, confort doi sporit, de exemplu.

v v v

Nici la capitolul închirieri segmentul de garsoniere nu stă prea bine și, la drept vorbind, nici prețurile nu sunt chiar accesibile, dacă luăm în calcul suprafața acestora și confortul pe care îl pot asigura.

Chiria pentru o garsonieră la CET nu scade sub 150 euro/lună, iar în zona Billa, una nemobilată ajunge, în cel mai bun caz, la 130 euro/lună, acestea fiind practic cele mai ieftine variante de pe piață, de la această oră. De fapt, cu 270 lei/lună se poate închiria și o cameră în cămin de nefamiliști, tot în zona CET, însă baia la comun, precum și celelalte inconveniente nu sunt pe placul multora.

La extrema opusă, o garsonieră în centru, "de lux", se închiriază cu 220 euro/lună, sau cu 250 euro/lună, în Tomis II, nou mobilată și utilată.

Comentează știrea

cristian
24 octombrie 2011
va contraziceti!!!!!!!!!!!

o garsoniera in cartierul pentru locuinte construit de mazare cu suprafata de 27 mp este 16500-17000.acum cateva luni spuneati ca sunt f scumpe in comparatie cu ce este in oras...se pare ca singuri va contraziceti

cristiano
24 octombrie 2011
re

nu mai punem la socoteala ca in tomis nord billa cet sau unde mai vrei voi garsonierele au 30-40 de ani vechime si astea sunt noi...

admirator
24 octombrie 2011
pai,

ori nu sunt scoase la vinzare, ori nu-s cumparate? Fenomenul trebuie analizat plecind de la segmentul de piata care are nevoie de garsoniere: tineri ce vor sa aiba o viata personala si care se despart de familii. Sau studenti din afara orasului, care vor o locuinta personala. Eventual batrini care pleaca din apartamentul pe care-l lasa tinerilor casatoriti. Daca aceste segmente nu au bani si nu sunt creditati, cu ce sa cumpere? Apoi, garsonierele de lux apartin unor vremuri de expansiune economica. (Tineri din familii avute, care vor sa traiasca "pe picior mare".) Acum, zic merci si de una mai modesta. Problema este finantarea. Cred ca trebuie sa vedeti citi tineri sunt angajati, la salarii, citi locuiesc cu parintii, citi vin din afara orasului (de unde, pentru ce), cite locuri sunt in caminele studentesti. Cite locuri de munca noi ofera orasul (mai ales toamna, iarna si primavara, caci turismul, este o gogorita care nu poate sustine oraul tot anul. Chiar daca ne "valorificam" femeile, cum vor unii...) Analiza economica pe acest segment este foarte complicata......... Abia dupa aia trebuie vazut ce se construieste, la ce pret si cu ce profit se vinde. (Malerialele de constructii s-au ieftinit, etc.)

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3839 secunde