Dacă aveţi o bucată de pământ, cultivaţi plante aromatice! Câştigul va fi garantat

857
Dacă aveţi o bucată de pământ, cultivaţi plante aromatice! Câştigul va fi garantat - fondculturiprofitabile-1610292894.jpg

Articole de la același autor

Afacerile cu agricultura pot fi câştigătoare dacă ştii pe ce să pariezi. Dacă nu eşti latifundiar, dar ai în proprietate un hectar de pământ, ar fi bine să te orientezi către culturile mici care îţi pot aduce profituri frumuşele. În ultimii ani tendinţa a fost de cultivare a plantelor aromatice, a fructelor de pădure, care nu necesită investiţii considerabile, ci doar pricepere.

Dacă deţineţi o suprafaţă mică de pământ şi nu ştiţi ce aţi putea cultiva, vă sugerăm câteva culturi care nu sunt greu de întreţinut, dar care sigur vă vor aduce câştiguri bune. Cine a pariat pe căpşuni a tras lozul câştigător. Venitul pe care îl puteţi câştiga cultivând căpşuni este de cel puţin 22.000 de euro/hectar. Pentru a înfiinţa o astfel de plantaţie aveţi nevoie de un buget de aproximativ 5.000 de euro numai pentru achiziţia stolonilor de calitate. Dacă veţi planta „fructe de pădure”, nu veţi da greş. Un kilogram din aceste delicii costă între 20 şi 30 de lei pe kilogram. Cea mai profitabilă este zmeura, lăsând în urmă afina şi mura. De pe un hectar se pot produce până la 12 tone, dacă alegeţi soiul potrivit. Investiţia porneşte de la 20.000 de lei pentru butaşii de zmeur, la care se adaugă bani pentru plantare, irigaţii, fertilizare şi alte tratamente, în jur de 11.000 de lei. Recuperarea investiţiei se realizează în jur de doi, trei ani, dacă vindeţi cu un preţ minim de 10 lei/kg, la o producţie de 8 tone de zmeură, se obţine un profit de 80.000 de lei, adică 16.430 de euro pe hectar.

Plantele aromatice sunt şi ele profitabile

Fermierii care au optat pentru mentă, lavandă şi şofran au avut de câştigat. Gusturile românilor pentru plantele aromatice s-au diversificat în ultimii ani, astfel că în magazinele mari găsim o varietate de plante aromatice. Fie sunt cu rădăcină, plantate în mici ghivece, fie ambalate proaspete în pungi sau uscate, toate îşi găsesc locul în bucătăriile noastre. Menta olandeză bate izma românească, şi la aromă şi la preţ. Cea românească costă 5 lei, iar olandeza 45 de lei pe kilogram. Pentru a cultiva un hectar cu mentă aveţi nevoie în jur de 160.000 de fire. Preţul unui fir pleacă de la 0,8 lei/buc pentru 5.000 de buc. Pentru a înfiinţa o cultură de mentă mai aveţi nevoie de investiţii într-un sistem de irigare şi de fertilizatori. O altă cultură care a „înflorit” în ultimii ani este cea de lavandă. Nu este pretenţioasă şi nici bugetul pentru a porni afacerea nu este mare. Cu 10.000 de euro puteţi achiziţiona butaşii, iar primele flori se culeg din al doilea an. Dar dacă ţinem cont că rezistă foarte bine şi la îngheţ şi la secetă, este planta ideală pentru clima din Dobrogea. Din lavandă se pot produce, pe lăngă florile parfumate care se vând cu 10 lei bucheţelul şi uleiuri volatile care pot costa şi 250 de euro pe litru. De pe un hectar cu lavandă se pot obţine 40 de litri de ulei volatil. Iar un borcan de miere de lavandă se vinde cu 40 de lei. Am lăsat la sfărşit cultura de şofran, care este şi regina plantelor aromatice. I se mai spune şi „aurul roşu” pentru că, un gram de şofran se vinde destul de scump. Pentru a cultiva o suprafaţă de 200 de metri pătraţi aveţi nevoie de 700 de bulbi. Preţul variază între 2 euro şi 5,25 euro în funcţie de calitatea bulbului. Se extrag cele trei filamente din floare, iar un gram de şofran pur se vinde cu 4 euro. În concluzie, dacă aveţi teren puţin, optaţi pentru culturi care au valoarea adăugată mare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9192 secunde