Cum stăm la capitolul absorbția banilor europeni. "Vom fi dați exemplu!"

393
Cum stăm la capitolul absorbția banilor europeni.

Articole recomandate

România va termina anul cu o absorbție de 5% a banilor europeni, reprezentând 1,23 miliarde euro, a declarat, ieri, pentru Agerpres, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica.

"România va termina anul acesta cu un procent de 5% absorbție. Comisia Europeană va rambursa până în 31 decembrie sumele pe care le-am trimis la Bruxelles. Este un rezultat mulțumitor dacă ne raportăm la evoluția anului 2016. Estimez că vom avea 1,24 miliarde euro la finalul anului. Este un rezultat care nu ne satisface în perspectiva anului 2018. Per total, împreună că Politica Agricolă Comună, procentul de absorbție la sfârșitul anului va fi undeva la 10%", a spus ministrul Marius Nica.

El a precizat că cifra de 1,1% anunțată de Comisia Europeană reprezenta o situație la nivelul lunii august.

România a cheltuit doar 1,1% din banii europeni alocați programării 2014-2020, reprezentând 400,4 milioane euro, în condițiile în care state precum Bulgaria și Polonia au avut 7,5%, respectiv 6,5%, potrivit datelor Comisiei Europene.

Cea mai mare parte a sumei cheltuite a fost prin Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv 241,9 milioane euro.

Țările care au cheltuit mai puțin decât România din fondurile structurale și de investiții sunt Austria, cu 0,3%, și Irlanda, cu 0,9%. Conform datelor Comisiei Europene, pe primul loc ca procent de cheltuieli din suma totală alocată se află Portugalia - cu 10,9%, Lituania - cu 9,1% și Estonia - cu 8,4%.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene a declarat, recent, că în 2023 România va fi dată drept exemplu în ceea ce privește absorbția fondurilor europene și a apreciat că procentul perioadei 2007-2013, de 88-89%, "nu este unul rău".

Reprezentantul Guvernului s-a referit la o întâlnire recentă cu toți miniștrii Fondurilor Europene din UE, pentru perioada 2014-2020, unde, afirma el, "20 din 27 de state membre s-au plâns de același lucru: de birocrație, de audit, de proceduri greoaie în implementarea fondurilor europene".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2658 secunde