Tradiții marinărești

Cum serbează "lupii de mare" Crăciunul și Anul Nou

315

Articole de la același autor

Supușii Zeului Neptun, navigatorii, au tradiții frumoase, bogate în semnificații profunde. Unele dintre ele, precum Botezul Ecuatorului, sunt numai ale lupilor de mare, țin strict de cultura și spiritualitatea lor. Ele sunt închinate celor doi idoli pereche ai marinarilor: Curajul și Aventura. Alte tradiții, precum cele legate de marile sărbători religioase și întâmpinarea Anului Nou, au menirea să le amintească că, întotdeauna, îi așteaptă un țărm, o familie, o națiune și Dumnezeu. Ele sunt farul și busola celor ce, vrăjiți de glasul sirenelor, ar putea să se rătăcească pe oceanul vieții. Dintotdeauna, sărbătorile Crăciu-nului și Anului Nou au fost pline de farmec pe mare. Nicicând, precum în acele momente, inimile marinarilor nu sunt luate cu asalt de mai multe sentimente deodată: bucurie și tristețe, dor și nostalgie, speranță și încredere. De-a lungul veacurilor, sărbătorile de pe mare și-au mai schimbat forma și mijloacele de exprimare, dar și-au păstrat semnificația și au stârnit aceleași așteptări și emoții omenești. 
Crăciunul virtual
Florin Urziceanu este directorul companiei AB Crewing (furnizor de echipaje preponderent pentru flota niponă) și președinte al Asociației Companiilor de Crewing din România. "Astăzi, din cauza programului încărcat al navelor - spune el, referindu-se în special la flota pentru care compania sa recrutează navigatori -, Crăciunul se sărbă-torește mai puțin decât în trecut. În ultima perioadă, navele sunt foarte ocupate și au voiajuri solicitante. Când călătoria este mai lungă, echipajele reușesc să organizeze petreceri de Crăciun. Dacă se nimerește să-i prindă sărbătorile în vreun port, la operare, aleg o altă zi pentru o mică petrecere. De regulă, se bea foarte puțin cu aceste ocazii. Tendința generală este să se limiteze cât mai mult consumul de alcool la navă sau să fie interzis. De cele mai multe ori, echipajele sunt multinaționale și de diferite credințe. Trebuie să se țină seama de diferențele culturale și religioase. Astăzi, Crăciunul nu se mai serbează ca în trecut, când echipajele erau predominat românești pe o navă. În schimb, Anul Nou este serbat de întregul echipaj al unei nave, indiferent de religie și naționalitate. În ziua de astăzi, marinarii pot fi alături de familii, de Crăciun și de Anul Nou, în timp ce se află pe mare. Pot sărbători împreună, de la distanță, în spațiul virtual, întrucât, marea majoritate a navelor au reușit să se conecteze la Internet."
Doar șefii petrec pe navele de croazieră
Alin Cerbureanu este director al companiei V.Ships Manpower și vicepreședinte al Asociației Companiilor de Crewing din România. Referindu-se la flota V.Ships, a declarat următoarele: "Pe toate navele în marș se organizează o masă festivă de Crăciun și de Anul Nou, la care se bea foarte puțin. Navele au o politică specială în privința consumului de alcool la bord. Cei ce sunt în afara cartului, consumă cel mult un pahar de vin sau bere. Echipajele, indiferent de compo-nența națională, își respectă tradițiile, ceea ce este foarte bine. Acolo unde sunt români și cetățeni ai fostelor republici sovietice, Crăciunul se serbează atât pe stil nou, cât și pe stil vechi. Situația e deosebită pe navele de croazieră. De regulă, acestea întâmpină Crăciunul și Anul Nou în larg, în marș. La petrecere, participă doar pasagerii și ofițerii superiori. Restul echipajului, din păcate, trebuie să își vadă de muncă. Pentru pasageri este o experiență deosebită să serbeze Crăciunul și Revelionul în mijlocul mării. De sărbători, echipajele sunt alături de familii prin intermediul Internetului. Navigatorii nu au prime de murături, de Crăciun sau Anul Nou. Singurele prime sunt cele pentru lucru în plus, pentru serviciile aduse com-paniei, care n-au nicio legătură cu datele din calendar. Când e furtună pe mare, se renunță la petrecere. Pe primul loc trece siguranța pasagerilor, echipajului, navei și a mărfurilor. Se renunță la ea și atunci când se tranzitează zonele infestate de pirați. Echipajele trebuie să fie cu ochii în patru. În fiecare an, compania noastră trimite felicitări tuturor navigatorilor, atât la navă, cât și acasă."
Graffiti, de sărbători
La rândul său, Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, a relatat următoarele: "Tradițiile se respectă pe mare. Cu anumite limite și în funcție de posibilități, pe fiecare navă se serbează Crăciunul și Anul Nou. Bradul de Crăciun (de regulă artificial) este prezent pe cele mai multe nave. Mai nou, pe unele dintre ele, se practică un soi de graffiti. Pereții din careul ofițerilor și al marinarilor sunt împodobiți cu desene, realizate cu markere colorate. Masa festivă de seară sau de prânz este amenajată cu deosebit gust. Primele bănești de Crăciun și Anul Nou, specifice lucrătorilor de la uscat din România și, probabil, din fostele țări comuniste, nu sunt practicate în flota internațională. De altfel, în flota românească astfel de prime n-au existat niciodată."


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4283 secunde