Cum se poate dezvolta litoralul românesc! Experții vor turism de nouă luni la Constanța

2978

Articole de la același autor

Prima dezbatere pe teme de turism s-a desfăşurat joi, 5 august, în Piaţa Ovidiu din Constanţa cu factorii de decizie de la nivel local şi central. Au fost dezbătute problemele cu care se confruntă turismul românesc şi în special litoralul. La final, s-au cristalizat bazele unui parteneriat public-privat care va conlucra pentru dezvoltarea sectorului ospitalităţii.

Evenimentul solicitat de agenţii economici de pe litoral a avut loc într-un cadru încărcat de istorie pentru constănţeni, în faţa Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanţa. Autorităţile locale, împreună cu jucători importanţi din turism, oameni de afaceri constănţeni şi reprezentantul Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) au participat la primul eveniment din seria „Turismul românesc – între impas şi oportunitate”. Dezbaterea a fost organizată de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF, alături de Asociaţia Naţională a Antreprenorilor, Asociaţia de Dezvoltare Durabilă a judeţului Constanţa şi Alianţa pentru Turism (APT).



„Este prima întâlnire din cadrul proiectului Turismul românesc – între impas şi oportunitate. Debutează aici la Constanţa şi ne propunem să dezbatem soarta turismului, în mod special, cel de pe litoral. Cred că şi Braşovul ca şi Constanţa au cam aceleaşi probleme, iar cea mai acută este lipsa personalului calificat şi de aici rezultă un raport preţ-calitate dezechilibrat. Vom dezbate toate aspectele cu care se confruntă industria ospitalităţii”, a declarat pentru „Cuget Liber”, Cristina Chiriac, preşedinte CONAF. La dezbatere a participat din partea primului-ministru, Florin Cîţu, şeful său de Cancelarie, Sergiu-Horia Hossu. „Guvernul României este alături de turismul de pe litoral. Cunoaşte toate problemele cu care se confruntă. De câte ori s-a putut a venit în sprijinul antreprenorilor şi autorităţilor locale prin măsurile care s-au luat la începutul sezonului estival. Intensificarea campaniei de vaccinare a fost tocmai pentru a susţine domeniul HoReCa şi celelalte industrii şi în continuare este alături de antreprenorii din turism”, a declarat reprezentantul premierului.



Care sunt principalele puncte minus ale litoralului

Punctele nevralgice care s-au dezbătut au fost cele legate de caracterul sezonier şi meteo-dependent al turismului de pe litoral. S-a discutat despre necesitatea ca sezonul turistic să fie prelungit măcar la şase, nouă luni, dacă pentru 12 luni nu vine deocamdată cu nimic atractiv pentru turişti. „Turismul de pe litoral are multe de îndreptat, dar s-au făcut şi paşi importanţi, dar prea înceţi. Ce mă bucură mai nou este Constanţa. Plecând de la o plajă care arată foarte bine în Nordul staţiunii Mamaia şi zona unde ne aflăm acum, lucrurile s-au mişcat. Trebuie schimbate mentalitatea şi abordarea antreprenorilor, în primul rând”, a intervenit Dragoş Anastasiu, preşedinte APT.



Prefectul Constanţei, Silviu Coşa a subliniat faptul că este nevoie urgentă să fie funcţională Organizaţia de Management al Destinaţiilor (OMD) fără de care nu se poate face promovare şi dezvoltare a unei locaţii. Infrastructura rutieră a fost punctul fierbinte al discuţiilor. Fără rute ocolitoare, cum ar fi breteaua pe la Techirghiol, ca să se degreveze traficul de la Eforie și să fie refăcută infrastructura spre Mangalia, nu se poate vorbi de dezvoltare atâta timp cât turiştii care vin pe litoral stau cu orele în trafic. Directorul general al CCINA, Ion Dănuţ Jugănaru a reiterat şi el nevoia de infrastructură rutieră și a supus atenției și calea ferată care este învechită şi ar trebui făcute investiţii. Şi pe Aeroportul de la Kogălniceanu ar trebui să fie mai multe curse interne, a mai adăugat directorul general CCINA.

Turismul balnear este cel care salvează perioadele reci de la mare când numărul de turişti este constant.



Iulia Tasie, managerul care administrează un hotel important din Eforie Nord, a spus că este nevoie de o strategie pe termen lung pentru litoral ca lucrurile să se mişte. Investiţia în infrastructură, în tineri şi promovarea sunt cele trei obiective pe care trebuie să fie aprofundate, dacă vrem turism de calitate. Despre învăţământul dual şi reducerea fiscalităţii în turism au vorbit şi Daniel Mischie, preşedinte Hora (Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România) şi Mircea Dobre, preşedinte UGIR Constanţa (Uniunea Generală a Industriaşilor din România). Un aspect de care vor ţine mai mult seama factorii de decizie la nivel local este turismul de agrement. Ca oamenii să vină la mare, pentru că litoralul este frumos 12 zile pe an, trebuie să le oferi o activitate şi în acest sens, Daniela Marişcu, antreprenor în zona de agrement a propus construirea unui Aqua Park închis unde se pot practica sporturi pe timp de iarnă. Autorităţile locale reprezentate de Vergil Chiţac, primarul Constanţei şi Mihai Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean au spus că sunt de acord să sprijine orice iniţiativă privată care vine în beneficiul constănţenilor şi turismului de pe litoral.      


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.7053 secunde