Cum se face restituirea accizei la motorină

150
Cum se face restituirea accizei  la motorină - cumsefacerestituirea-1406223515.jpg

Articole recomandate

Începând din data de 15 iulie 2014 și până pe 31 martie 2019, se plătește ajutorul de stat reprezentând diferența de acciză pentru moto-rina utilizată drept combustibil pentru motor.

Nivelul diferențiat al accizelor este deter-minat prin diminuarea cu 40 euro/1.000 litri, respectiv 47,34 euro/tonă a nivelului standard de accize pentru motorina utilizată în următoarele scopuri:

- transportul rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri și cu greutate brută maximă autorizată de cel puțin 7,5 tone;

- transportul de persoane, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public local de persoane, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3.

Sunt eligibili pentru restituirea de accize operatorii economici care sunt licențiați în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene, dețin vehicule eligibile și nu se află în procedură de executare silită, faliment, orice formă de reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională sau lichidare, nu au fost declarați inactivi sau nu au intrat în inactivitate temporară și nu au obligații de plată restante la bugetul general consolidat. Plata ajutorului de stat se efectuează în limita bugetului anual alocat schemei.

Operatorii economici care doresc să solicite restituirea de accize au obligația ca, înainte de a efectua prima solicitare, să se înregis-treze în Registrul vehiculelor și al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize. Înregistrarea presupune depunerea, la Autoritatea Rutieră Română (desemnată ca administrator al schemei de ajutor de stat), o singură dată, cu ocazia înregistrării, a documentelor prin care operatorii economici fac dovada eligibilității lor și a vehiculelor pe care le dețin.

În vederea restituirii accizelor aferente unui trimestru calendaristic, operatorii economici eligibili depun la administratorul schemei o cerere, în format electronic sau pe suport hârtie, începând cu prima zi a trimestrului următor celui pentru care se solicită restituirea, dar nu mai târziu de un an de la această dată. În cazul operatorilor economici care alimentează vehiculele de la stații de distribuție, depunerea cererii de restituire de accize este condiționată și de utilizarea unui card de gestiune a alimentărilor, iar în cazul celor care alimentează vehiculele de la rezervoarele pentru consum propriu, depunerea cererii de restituire de accize este condiționată de dotarea acestor rezervoare cu dispersoare electronice pentru distribuție.

Restituirea de accize nu presupune efectuarea unui control anticipat, schema de restituire fiind supusă controlului ulterior efectuat potrivit Codului de Procedură Fiscală, prin organele de specialitate ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 01 Aprilie 2014
Stire din Economie : Prețurile sar în aer cu 1 aprilie
Pagina a fost generata in 0.4113 secunde