Cum se face noua cooperativizare a agriculturii

185
Cum se face  noua cooperativizare  a agriculturii - cumsefacenouacooperativizare-1441993245.jpg

Articole de la același autor

Legea cooperației agricole nr. 566 din 2004 va fi modificată prin ordonanță de urgență. Conform proiectului de act normativ pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii, cooperativele agricole sunt definite ca asociații de persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale.

Cooperativa agricolă este asimilată unui producător agricol, persoană juridică, a cărui exploatație este constituită inclusiv din bunurile membrilor cooperatori, care sunt aduse în folosință în cooperativa agricolă.

Pentru a putea accesa finanțare de la bugetul de stat sau din fonduri europene destinate schemelor de plăți directe, ajutoare naționale tranzitorii și măsuri compensatorii de dezvoltare rurală, aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, producătorul agricol va fi asimilat fermierului activ.

În cazul accesării fondurilor sus menționate de către cooperativele agricole, fondurile sunt distribuite în mod corespunzător membrilor cooperatori și nu sunt purtătoare de impozit.

Valorificarea producției membrilor se poate realiza fie direct de către membrii cooperatori, fie de către cooperative în numele membrilor.

Actul normativ propune următoarele stimulente pentru a încuraja asocierea în cooperative agricole:

- reducerea cu 20% a impozitului pe profit în primii 5 ani de activitate;

- scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice microîntreprinderi și de la plata impozitului pe norma de venit în cazul persoanelor fizice, pentru producția valorificată prin intermediul sau de către cooperativa agricolă;

- cooperativele microîntreprinderi vor plăti impozit pe profit și vor fi scutite de la plata impozitului pe venituri;

- bunurilor membrilor cooperatori utilizate în cadrul cooperativei agricole vor fi scutite de la impozitul pe proprietate.

Spre deosebire de cooperativizarea agriculturii făcută de comuniști prin forța armelor, noua cooperativizare este liber consimțită și încurajată prin stimulente financiare și fiscale și nu afectează proprietatea asupra terenurilor, animalelor și inventarului agricol.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 22 August 2015
Stire din Economie : Bani de la Guvern pentru irigații
Marţi, 18 August 2015
Stire din Economie : Alarmă în agricultură
Pagina a fost generata in 0.5035 secunde