Cum înfiinţezi o livadă de pomi fructiferi ca să aduni profit

630

Articole de la același autor

Suntem la finalul lunii lui cireşar şi fructele mici roşii sau galbene rar se vând sub 10 lei. Pentru că livezile noastre nu prea mai rodesc, pieţele sunt pline de marfă aspectuoasă, scumpă şi fără gust, din import. Ce se întâmplă cu livezile din Dobrogea şi cam cât te costă să-ţi faci una şi ce profit ţi-ar aduce am aflat de la specialişti în domeniu.





Tendinţa ultimilor ani a fost ca atunci când pomul este în floare să dea gerul şi rodul să fie compromis. Din cauza frigului din această primăvară florile nu au polenizat, iar acum la vremea culesului nu prea sunt fructe sau sunt puţine şi de calitate inferioară. Bucuria importatorilor de fructe care ţin la preţ de zici că sunt din aur! Nu lasă la preţ, preferă să le arunce!



Am stat de vorbă şi noi cu un specialist de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa (SCDP) care ne-a explicat ce se întâmplă cu pomii fructiferi şi ce ar trebui să ştie un novice care vrea să înfiinţeze o livadă cu pomi fructiferi. De la bun început ne-a descurajat, spunând că pomicultura nu este chiar „floare la ureche” şi că ar trebui să ai nişte noţiuni de bază.



„Dacă vrei să faci o afacere, să scoţi un profit ai nevoie de minimum cinci hectare. De pe fiecare hectar scoţi cam 15 tone de fructe, dar nu în fiecare an. Dacă vinzi angro, să zicem cel mai mic preţ, cu doi lei, scoţi pe an, cam un miliard opt sute de mii de lei, adică aproximativ 370 de mii de euro”, ne-a spus George Lămureanu, inginer pomicol la SCDP Constanţa.




Dacă ai un teren pe lângă casă de 800 de metri pătraţi îţi ajung doar pentru consumul propriu dar nu se poate numi afacere. Specialistul ne sfătuieşte să plantăm puieţi din mai multe specii, dar în Dobrogea cei mai productivi sun piersicii şi caişii.

„La noi în zona asta merg bine caişii şi piersicii. Dau producţii mari şi se vând foarte bine la noi la pepinieră. Un pui din orice soi costă 15 lei”, a declarat inginerul pomicol.



Fructele de la Staţiunea de Cercetare au gustul copilăriei

Cu ani în urmă, în Dobrogea exista un soi renumit de piersică numit „Rază de soare”. Era gata de cules în luna august şi mare parte mergea la export. Era o piersică de mărime mare, aurie spre roşu ca soarele de vară, dulce şi zemos. Specialistul de la Valul lui Traian ne-a dat asigurări că soiul nu s-a pierdut şi că se numeşte „Sothern” şi este la fel de parfumat şi de gustos. Dar să revenim la livadă. Perioada propice pentru plantare este începutul lui noiembrie şi se recomandă să se planteze la 12 metri pătraţi un pom. În cazul livezii, pe o suprafaţă de 5.000 ha ar fi nevoie de 4.000 de puieţi. După ce i-am plantat aşteptăm cam 3-6 ani până când pomii intră pe rod şi începe, în sfârşit, să adunăm şi profitul. Dar până atunci trebuie făcute tratamente, un sistem de irigaţii, ai nevoie de utilaje şi de oameni la muncă şi mai ales la pază. Iar la final îţi trebuie piaţă de desfacere pentru că marfa este perisabilă. Dacă vreţi să cumpăraţi fructe româneşti cu gustul de altădată mergeţi la Valu lui Traian, la Staţiunea de Cercetare unde găsiţi kilogramul de cireşe şi caise cu 6 lei şi piersicile la 8 lei. Merită să dăm o mână de ajutor cercetării şi fructelor româneşti autohtone.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0981 secunde