Cum a fost devalizată fabrica de ulei "Argus" SA de 3 milioane de euro

1384
2
Cum a fost devalizată fabrica de ulei

Timp de 11 luni, Compania "Argus" SA a fost zguduită de unul dintre cele mai aprige scandaluri din mediul de afaceri al Constanței. Certurile au izbucnit cu prilejul adunării generale ordinare din 16 septembrie 2011, a cărei miză a fost alegerea administratorilor și preluarea conducerii societății.

Un grup de 18 firme, care acționaseră concertat pe piața de capital, în frunte cu "Altur" SA, Slatina, ajunseseră să dețină 40,74% din acțiuni. Un alt pachet de 31,939% din acțiuni este proprietatea SIF Oltenia.
Relația dintre cei doi poli ai acționariatului s-a tensionat cu prilejul adunării generale ordinare din 16 septembrie 2011, a cărei miză a fost alegerea administratorilor. Grupul "Altur" a reușit să-și impună oamenii în funcțiile de conducere, recurgând la mijloace ilegale, și a ocupat efectiv compania.
De partea cealaltă, grupul SIF Oltenia, a organizat o altă adunare generală a acționarilor (în data de 10 noiembrie 2011), care a ales un consiliu de administrație "în exil", întrucât i s-a interzis accesul în unitate.
Între cei doi poli de putere din acționariat s-a dus un război dur în justiție, numărul dosarelor de pe rolul instanțelor trecând de 40. Judecătorii au decis, în final, că dreptatea este de partea acționarilor reprezentați de SIF Oltenia, instanța recunoscând consiliul de administrație cu următoarea componență: Dan Voiculescu, Radu Constantin, Radu Anina, Ioan Păuna și Ana - Barbara Bobârcă. Începând din data de 24 iulie 2012, acesta a preluat administrarea de fapt a societății. Director general a fost numit Ioan Păuna.
Imediat, administratorii au decis: inventarierea generală a patrimoniu-lui societății; întocmirea unui audit financiar și juridic cu privire la operațiunile comerciale derulate în intervalul 25 august 2011 - 24 iulie 2012; declanșarea procedurilor judiciare pentru recuperarea prejudiciilor identificate ca urmare a operațiunilor intragrup.
Conducerea legală a societății a descoperit că cei ce puseseră mâna, în mod fraudulos, pe frâiele executive au făcut achiziții de mărfuri și servicii în cantități impresionante sau fără nicio legătură cu obiectul de activitate (producția de ulei rafinat) al SC "Argus" SA. Spre exemplu, au fost cumpărați 20.320 metri pătrați de panouri de protecție, din plasă (în valoare de 101.000 lei), farfurii și articole din porțelan (117.270 lei), băuturi alcoolice (114.245 lei), 16.440 litri de apă carbogazoasă (15.595 lei) și multe altele. Persoanelor care au deținut ilegal funcții de conducere și-au acordat avansuri bănești de 303.000 lei.
"Societatea a fost decapitalizată cu suma de 3 milioane euro, prin diferite manopere, mare parte din bani ajungând în firmele deținute direct sau indirect de aceeași persoană - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", directorul general Ioan Păuna. Cei ce au deținut ilegal conducerea executivă au plecat acasă cu trei autoturisme aflate în proprietatea societății - două "Audi" și o Skoda - și nu mai vor să le returneze."
Împotriva celor ce au condus ilegal compania "Argus" SA și au devalizat-o vor fi deschise acțiuni în justiție, a afirmat Păuna. Toate deciziile lor și toate contractele încheiate de ei sunt nule de drept.
Ieri, rafinăria fabricii a fost repornită pentru prima dată după aproape două luni. Nu mai funcționase întrucât managementul ilegal o lăsase fără materie primă.
În prezent, conducerea companiei a declanșat programul de achiziție a materiei prime și de asigurare a resurselor financiare necesare. "Vrem să refacem cât mai repede posibil prestigiul companiei. Prejudiciul de imagine adus de conducerea ilegală a societății este imens" - a afirmat directorul gene-ral.
În 2011, cei ce au deținut ilegal frâiele societății au raportat că societatea a realizat venituri totale de 251.838.628 lei, un profit brut de 7.930.422, cu un număr de 291 angajați. În anul precedent, SC "Argus" obținuse venituri de 210.458.511, un profit net 14.315.614 lei, cu același număr de angajați.



Comentează știrea

Monixa Coroiu
27 iulie 2012
O guvernare basista!!!

Asta a facut guvernarea PDL in toata tara , iar ziarul asta inca le ia apararea unor oameni fara carte , fara experienta , dar pusi numai pe capatuiala. Apropo , s-a bucurat patronul vostru de masura aia luata de guvernul Ponta cu plata TVA la primirea platii si nu la eliberarea facturii ? Halal ziar cu vederi PDL-iste , in care poti citi de Chiru , Onaca - neica nimeni , niste oameni cu studii la batranete luate de la cutra aia batrana Olga Dutu...

Mine
27 iulie 2012

E buna masura dlui Ponta privind plata TVA la incasarea facturii. Dar plagiatul - copiat ca la clasa primara - in teza de doctorat cum e ( ziceai mai sus de oameni fara carte ) ? De noua masura care se pregateste pentru desfiintarea CCR, DNA , ANI si CNSAS ce spuneti , doar sunteti ziarista ? De minciunile zilnice ale dlui Ponta ce spuneti ? Am impresia ca pleaca Tanda si vine Manda ( dar manda prea a fost " prolific " in numai 2 saptamani ) . In nici un caz nu agreez PPDD , care este o gluma cam periculoasa , pentru ca prinde la oameni fara carte cum bine spuneti . Despre al dv. dl. Mazare , nu exista cuvinte. Este fara limite.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3565 secunde