Culturile agricole au scăpat de ploi, dar sunt afectate de caniculă

331
Fermierii constănțeni au avut parte de o vară extrem de capricioasă. Recolta de grâu a avut de suferit din cauza ploilor iar acum, canicula din ultimele trei săptămâni începe să afecteze culturile de floarea-soarelui.
"Campania la grâu s-a încheiat cu o producție medie de 2,7 tone/hectar. O cantitate semnificativă a fost grâu furajer, producția scăzând constant, de la o săptămână la alta. Acum a început recolta la floarea-soarelui și sperăm să fie măcar ca în anii trecuți, mai ales că au trecut și temperaturile ridicate", a declarat, pentru Cuget Liber, Paraschiva Bobe, directorul Direcției Agricole și pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Constanța.
Singurul efect pozitiv al ploilor fusese că "hrăniseră" extrem de bine culturile de porumb și floarea-soarelui. Din păcate, ultimele trei săptămâni au adus temperaturi medii de 35 grade Celsius, iar culturile de floare s-au copt forțat, spun fermierii constănțeni.
Pe moment însă, producția este una medie, de 1.500 - 1.600 kg/ha.
"Sunt zone în care culturile au fost afectate mai grav, în care se obțin 1,1 - 1,2 tone/ha. Am văzut în drum spre Tulcea multe culturi nu foarte frumoase. Dar sunt și agricultori care au floare înaltă, de doi metri, și deja raportează producții de peste două tone la hectar", spune Gheorghe Lămureanu, fermier constănțean.
Calitatea este bună și pentru export, iar interesul din piață este mare, prețul ridicându-se la circa 425 dolari/tonă. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cotația preliminară pentru uleiul de floarea-soarelui este de 890 dolari/tonă.
"Deocamdată, floarea-soarelui se vinde foarte bine - și la export, și la silozuri. Este un preț bun iar producția este decentă", mai spune Lămureanu.
O recoltă normală de floarea-soarelui ar resuscita și programul "Primul siloz", care a avut de suferit din cauza prețu-rilor ridicate la grâu.
"Programul se desfășoară și în acest an, dar nu a mai fost atât de atractiv din cauza embargoului rusesc la grâu, care a dublat prețurile în doar câteva săptămâni, determi-nându-i pe fermieri să vândă rapid, fără a mai avea grija depozitării", a precizat și Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii.
El a atras totuși atenția asupra necesității unui astfel de program, care poate mări perioada în care firmele au acces la cereale românești, reducând astfel importurile.
Mai mult, absența spațiilor de depozitare și prețurile mari practicate în silozuri ar putea pune o presiune suplimentară pe prețul cerealelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7381 secunde