Criza forței de muncă este mai gravă decât o arată raportările oficiale

1213
Criza forței de muncă este mai gravă decât o arată raportările oficiale - crizaforteidemuncacosteadumitru3-1557512054.jpg

Articole de la același autor

Anunțurile de angajări au inundat rubricile de mică publicitate ale ziarelor. Printre rânduri se citește disperarea agenților economici care nu mai reușesc să recruteze personalul necesar. Toți au nevoie "urgentă" de lucrători. România se confruntă cu cea mai cruntă criză a forței de muncă din istorie sa. 




Un deficit atât de mare de brațe de muncă nu s-a mai întâlnit nici în anii ’60 – ’80, din secolul trecut, când a avut loc procesul urbanizării și industrializării României și se spunea "că toată țara e un șantier". Nu s-a mai întâlnit nici în perioada de boom economic, 2005 – 2008.
Astăzi, lipsa lucrătorilor calificați și necalificați se resimte în toate sectoarele de activitate, dar mai ales în construcții, în domeniul serviciilor IT, în agricultură, medicină, industria construcțiilor de nave, turism și comerț, fapt recunoscut până la nivel guvernamental.
Iată, pe data 8 mai 2019, Ministerul Muncii înregistra 27.455 de locuri de muncă vacante la nivel național, în urmă cu doar șase luni, pe 11 decembrie 2018, fuseseră raportate doar 21.438 locuri vacante. 
În prezent, cele mai multe locuri de muncă sunt pentru: agenți de
securitate (2.748), lucrători comerciali (1.143), paznici (793), ucenici (735), muncitori necalificați în industria confecțiilor (724), muncitori necalificați la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie (692), muncitori necalificați la asamblarea, montarea pieselor (682), confecționeri-asamblori articole din textile (601), manipulanți mărfuri (551) și casieri (505).
Situația este, însă, mult mai gravă decât se vede din raportările oficiale, dat fiind faptul că foarte mulți agenți economici nu comunică locurile vacante la oficiile forțelor de muncă, încercând să se descurce fără ajutorul lor, prin intermediul anunțurilor din ziare și din mediul on-line.


Turismul și construcțiile - cele mai afectate sectoare
Omul de afaceri Dumitru Costea activează în industria turismului și alimentației publice, în sectorul balnear și în construcții – sectoarele cele mai afectate de criza forței de muncă.


Îmi spune cu îngrijorare: "Astăzi nu mai găsim zidari, faianțari, dulgheri, instalatori sanitari, electricieni și alți meseriași din construcții. Am apelat până și la liceele de specialitate și școlile de meserii din țară, dar fără rezultat. Imediat ce obțin diploma de calificare într-o meserie, tinerii pleacă să muncească în străinătate, pentru că se plătește mai bine decât în România.
Noi le asigurăm un salariu net de 3.000 de lei pe lună lucrătorilor din construcții. Pentru piața românească și posibilitățile financiare ale agenților economici privați este un venit ridicat, dar care nu poate concura cu salariile de două – trei ori mai mari din Vest.
Pentru activitatea balneară nu ducem lipsă de medici și asistente, dar nu găsim recepționeri, cofetari, bucătari. Cu ajutorul finanțărilor europene, am început să calificăm cameristele de care avem nevoie, dar va fi greu să asigurăm stabilitatea lor în condițiile în care turismul balnear nu este susținut de stat, prin pârghia voucherelor de vacanță pentru a se transforma din activitate sezonieră într-una permanentă."


Amenințarea declinului demografic
Criza forței se va acutiza în viitor. Migrația externă a lucrătorilor români va continua în același ritm, câtă vreme statul român nu face niciun efort pentru a-i încuraja pe tineri să rămână în țară.


Dar cel mai grav este faptul că populația țării continuă să scadă, România fiind amenințată de o adevărată catastrofă demografică. Spre exemplu, în luna martie 2019, numărul născuților-vii a fost mai mic cu 1.126 față de aceeași lună din 2018, iar sporul natural al populației s-a menținut negativ (-10.330 persoane) în martie 2019. Dacă nu se acționează acum, economia românească va fi blocată, peste 20 – 25 de ani, din cauza lipsei forței de muncă. 


"Am făcut investiții de milioane de euro. Personalul pe care îl avem este îmbătrânit, iar tineret nu mai găsim să angajăm. Ce vom face peste zece sau cincisprezece ani, dacă actualele fenomene demografice și de pe piața muncii vor continua? Economia va ajunge să se bazeze doar pe munca pensionarilor? Foarte multe afaceri și investiții din România sunt în pericol. Mediul de afaceri așteaptă din partea guvernanților o strategie și măsuri susținute pentru stoparea acestor tendințe periculoase", a declarat Dumitru Costea.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4937 secunde