Criza a ieftinit chiriile în vadurile comerciale

428
Criza a ieftinit chiriile în vadurile comerciale - 3ff00a469474bbe71a9218a7f0377518.jpg

Articole de la același autor

Dacă se întâmplă să fiți printre puținii antreprenori care caută să intre în afaceri în această perioadă, primul lucru pe care îl veți observa este oferta mare de spații comerciale libere. Central, ultracentral, pe marile artere ale Constanței - oriunde te-ai uita, găsești un spațiu disponibil. Important este să faci alegerea potrivită.

Numărul mare de falimente și suspendări a deschis multe dintre vadurile comerciale din oraș, care erau inaccesibile în urmă cu doi ani. Ba mai mult, chiria lunară în unele zone a ajuns la 50% comparativ cu 2008, în cazul fericit în care proprietarii sunt realiști.
Evident, există și proprietari care țin de preț, în speranța că situația se va redresa, cerând și 5.000 euro/lună pentru spații de 150 - 200 mp situate în centrul orașului.
Un preț corect, pentru această perioadă, ar fi de circa 2.000 euro/lună pentru 200 - 250 mp, într-un spațiu ultracentral, spun agenții imobiliari locali. Desigur, în funcție de dotările spațiului, prețul poate urca lejer la 2.500 - 3.000 euro/lună.
"Este greu să găsești clienți potriviți. În multe cazuri, am avut firme care nu au rezistat decât două - trei luni în spațiile contractate, după care fie au întrerupt activitatea, fie s-au mutat în spații comerciale de la periferie, unde poți închiria 300 mp și cu 400 - 450 euro/lună. Oricum, acum poți închiria spații foarte bune cu 7 -10 euro/mp/lună, în condițiile în care în urmă cu doi ani plăteai și 25 - 30 euro/mp/lună", spune un agent imobiliar local.
Afacerile în care contactul direct cu clienții nu este crucial se pot muta și la case, vile sau apartamente. În prezent, prețul mediu este de 6 euro/mp/lună. Raportat la oferta de pe piață, chiria medie este de circa 500 euro/lună, pentru o suprafață de 80 - 100 mp.
Într-o vilă situată în apropiere de centru, chiria medie ar fi de 7 - 8 euro/mp/lună. Cum spațiile sunt mai mari, prețul minim este de 1.100 - 1.200 euro/lună.
Într-un spațiu de birouri, care oferă mai multe facilități și o deschi-dere mai bună, chiria medie este de 7,8 - 10 euro/mp/lună. Cele mai scumpe rămân spațiile comerciale de pe arterele principale, în care prețurile ajung și la 12 - 15 euro/mp/lună, potrivit datelor centralizate de portalul imobiliar www.TopEstate.ro.
Rămâne la modă și subînchirierea. Multe firme care au la dispoziție spații mari oferă la închiriat una-două camere, chiar și un etaj, în unele cazuri, pentru a mai atenua pierderile. Vorbim de companii mari, cum ar fi reprezentanțele locale ale unor multinaționale sau băncile comerciale.
În concluzie, dacă vreți să începeți o afacere, ultima problemă va fi găsirea unui sediu. Nu trebuie decât să vă uitați în stânga sau în dreapta - mai mult ca sigur veți vedea un baner pe care scrie "De închiriat".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.836 secunde