Documentar "Cuget Liber"

Creștere spectaculoasă a creditului imobiliar și de consum în 2015

290
Creștere spectaculoasă a creditului imobiliar și de consum în 2015 - cresterespectaculoasaacreditului-1439915993.jpg

Articole de la același autor

r Leul pune stăpânire pe piața împrumuturilor

Pe fondul relansării consumului și al reducerii dobânzilor, piața creditelor a înregistrat o ușoară creștere, de 0,36%, în intervalul iunie 2014 - iunie 2015, volumul total al împrumuturilor în lei și valută ajungând la 217.483,6 milioane lei echivalent.

Interesantă este, însă, schimbarea de structură a creditelor. Din analiza comparativă rezultă că împrumuturile agenților economici s-au diminuat, în perioada de referință, cu 3,28%, până la 107.724,7 milioane lei echivalent. Involuția creditării economiei reale este surprinzătoare, având în vedere că datele Institutului Național de Statistică indică o creștere de 3,7% a PIB, în primul semestru din 2015, comparativ cu aceeași perioadă din 2014. Rezultă că economia crește apelând mai puțin la motorul creditării.

Explicația acestei schimbări în comportamentul firmelor ține de înăsprirea condițiilor de creditare impuse de instituțiile financiare. Sondajele efectuate în rândul agenților economici în 2015, la solicitarea Camerei de Comerț și Industrie a României, au arătat că agenții economici preferă să se descurce cu propriile resurse financiare, apreciind că actualul sistem de creditare le afectează activitatea.

Dacă firmele se împrumută mai puțin, în schimb a crescut cu 5,20% volumul creditelor acordate populației, care au totalizat 105.169,7 milioane lei echivalent.

Stimulate de programul guvernamental "Prima casă", împrumuturile pentru achiziția de locuințe au făcut un salt de 15,02%, ajungând la 47.979 milioane lei echivalent. Pe de altă parte a crescut și creditul de consum cu 5,20%, până la 54.151,8 milioane lei echivalent. Este încă o dovadă că populația acceptă cu prea mare ușurință condițiile de creditare impuse de instituțiile financiare.

Iată o altă schimbare importantă pe piața creditării. Stabilitatea monedei noastre naționale, pe de o parte, și volatilitatea celorlalte valute, pe de altă parte, au dus la creșterea ponderii creditării în lei de la 41,77%, în iunie 2014, la 47,12%, în iunie 2015. Au contribuit la aceasta politica BNR de încurajare a creditării în lei și experiența dureroasă a românilor care s-au împrumutat în franci elvețieni.

În cazul firmelor, ponderea creditării în lei a crescut de la 46,45% la 49,84%, iar în cazul populației, de la 35,22% la 43,68%.

Să consemnăm faptul că, pentru prima oară, ponderea creditelor de consum în lei a depășit-o pe cea a împrumuturilor în valută, urcând de la 45,48% la 55,08%. În schimb, creditul imobiliar în lei continuă să aibă un volum mic, chiar dacă ponderea lui s-a dublat în decurs de un an, urcând de la 14,1% la 28,23%.

Unele dintre aceste tendințe se vor accentua în perioada următoare. Este de așteptat să crească volumul creditelor de consum și ponderea creditelor în lei. Agenții economici vor continua să se bazeze pe resursele proprii și vor apela la bănci cu mai multă prudență. Creditul imobiliar ar putea face un pas înapoi dacă guvernul nu alocă noi fonduri pentru garantarea împrumuturilor.

Un impuls ar putea veni din zona proiectelor cu fonduri europene, căci titularii vor trebui să apeleze la instituțiile financiare pentru obținerea cofinanțării. Cât de repede se va întâmpla acest lucru depinde de ministere, care trebuie să dea drumul programelor aprobate de Comisia Europeană. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3386 secunde