Crescătorii ne liniștesc: NU AU AJUNS LA COMERCIALIZARE!

214
Crescătorii ne liniștesc: NU AU AJUNS LA COMERCIALIZARE! - ddd-1579088744.jpg

Articole recomandate

Ouăle din ferma de găini din județul Maramureș, unde a fost diagnosticat un focar de gripă aviară, au fost sechestrate încă din faza de suspiciune, în vederea incinerării, susțin reprezentanții Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR). Aceștia confirmă că ouăle din ferma din Maramureș nu au ajuns pe piața locală la comercializare.

"Autoritatea Națională Sanitară Veterinară pentru Siguranța Alimentelor ne-a informat că, încă din faza de suspiciune, au fost luate măsurile legale, inclusiv cele comerciale, ouăle aflate în stoc fiind sechestrate în vederea incinerării. Din punct de vedere al pieței ouălor de consum, aceasta nu poate fi afectată întrucât numărul păsărilor aflate în focare și în zonele de protecție și supraveghere este foarte mic. În prezent, autoritățile statului sunt mobilizate pentru izolarea focarului și aplicarea măsurilor specifice pentru a opri extinderea bolii și la alte ferme. Dacă lucrurile decurg normal în circa 21-30 de zile focarul de gripă aviară se va stinge și lucrurile vor reveni la normal", menționează președintele UCPR, Ilie Van, într-un comunicat transmis miercuri la solicitarea Agerpres.

Potrivit sursei citate, izolarea acestui focar de gripă aviară de restul țării se poate face mult mai ușor deoarece focarul este într-un județ de graniță.

În tot județul Maramureș există un număr de 12 ferme comerciale de găini ouătoare, din care patru sunt membre UCPR. Efectivul total de găini ouătoare din județul Maramureș, conform datelor MADR, este de cea 190.000 de capete, ceea ce reprezintă un procent de 2,1% din totalul de găini existente în fermele comerciale și 0,6% din totalul găinilor existente în România.

În România există un număr de 246 ferme comerciale de găini care produc ouă pentru consum, cu circa 9 milioane de capete.

"UCPR colaborează în plan profesional cu ANSVSA și comunică permanent cu fermierii în vederea respectării măsurilor de biosecuritate în fermele comerciale, în conformitate cu Ordinul ANSVSA 21/2018. În astfel de situații, pe lângă pierderile directe suferite de fermierii afectați, foarte importante sunt pierderile indirecte determinate de restricționarea mișcărilor de păsări, ouă de incubație, pui de o zi sau furaje combinate. De aceea, UCPR va participa profesional, alături de autorități, în vederea limitării pierderilor indirecte", menționează UCPR.

România a raportat miercuri Organizației mondiale pentru sănătate animală (OIE) descoperirea unui focar de gripă aviară H5N8 la o fermă de păsări din Maramureș, acesta fiind primul caz de gripă aviară H5N8 descoperit în România în ultimii trei ani, a transmis Reuters. Virusul a ucis 11.190 de păsări dintr-un efectiv de 18.699 de păsări existent la fermă din Maramureș, restul păsărilor fiind eutanasiate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9988 secunde