Creditarea se relansează cu "Prima Casă", refinanțări și împrumuturile de nevoi personale

564
Creditarea se relansează cu
După iarna lungă a recesiunii, semnele primăverii economice sunt tot mai vizibile. Piața creditului a ieșit din hibernare și își dezmorțește oasele. În câteva luni va fi din nou roșie în obraji și va zburda.

Bancherii parcă sunt albine pornite în căutare de polen și nectar. Testează piața, organizează campanii în rândul clienților, pregătesc produse noi.

Ieri, la Constanța, Banca Comercială Română a organizat un work-shop cu presa locală, un rendez-vous util pentru a constata cum văd bancherii starea econo-miei și ce eforturi fac pentru a trezi piața creditului din somn.

Față în față cu ziariștii s-au aflat Nicușor Munteanu - director regional retail, Victor Manole - director județean retail, Bogdan Cristocea - director regional corporate, Laurențiu Sichitiu - director județean corporate și Corneliu Cojocaru - directorul executiv al direcției de comunicare.

Economia națională va avea o creșterea de 2% în 2011, cu un ritm mai mare în semestrul II, au spus bancherii. Motoarele sunt industria, exportul și investițiile în infrastructură. Șomajul s-a stabi-lizat și au apărut primele creșteri salariale.

Piața împrumuturilor va crește grație creditelor ipotecare și a celor pentru companii. În urma creditului corporatist se va relansa și cel pentru populație.

Se constată o creștere a mobilității clienților și o expansiune a creditelor de refinanțare, în urma eliminării barierelor la plata anticipată a creditelor. Este un bun prilej pentru a relansa competiția și a schimba cotele de piață ale instituțiilor financiare. Băncile care vin cu o diversitate mai mare de produse și servicii, cu proceduri mai rapide și mai simple, cu costuri mai mici și cu mai multă transparență reușesc să atragă clienți noi, inclusiv de la concurență.

Astăzi, niciun bancher nu se mai încumetă să facă prognoze privind evoluția dobânzilor. Sunt prea multe necunoscute în ecuație. Piața creditului din România este o rotiță mică dintr-un mecanism internațional complicat. Politica băncilor autohtone depinde de finanțatorii lor din străinătate, de evoluția dobânzilor pe piața interbancară internațională, de cursurile de schimb, de cât de mult se împrumută guvernele lumii și de mulți alți factori. Ce să mai vorbim de exigențele BNR, care obligă băncile comerciale să poarte, în continuare, corsetul prudenței.

Populația abia așteaptă ca bancherii să-i întindă o mână cu oferte accesibile. Iată, BCR a testat piața creditului de nevoi personale, lansând o campanie. "Am vrut să vedem ce doresc persoanele fizice. Volumul de vânzări a crescut de cinci ori în trimestrul II față de primul trimestru" - a declarat Nicușor Munteanu.

"Prima Casă" a făcut ca lumina creditului imobiliar să nu se stingă nici pe timp de criză. Unele bănci, printre care și BCR, au știut să profite de această șansă. În regiunea de sud-est, BCR a acordat 1.351 de credite, în cadrul celor trei etape ale programului. Valoarea lor totală este de 53 milioane euro, iar valoarea medie de 38.700 euro. În județul Constanța, banca a acordat 561 credite "Prima Casă", în sumă de 24,5 milioane euro, cu o valoare medie de 43.500 euro. Procedurile au fost simplificate, astfel că acordarea unui asemenea credit durează între trei săptămâni și o lună.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3536 secunde