Cooperativele agricole, şansă pentru bunăstarea fermierilor

243

Articole de la același autor

Perioada de tristă amintire în care ţăranii români au trecut prin colectivizare şi au trebuit să dea tot ce aveau prin gospodărie Cooperativelor Agricole de Producţie, pe scurt CAP-urilor, îi bântuie şi acum pe cei mai în vârstă dintre fermieri. Cel mai probabil acesta este motivul pentru care mulți dintre ei nici nu vor să audă de astfel de asociații. Însă, viitorul este al cooperativelor agricole capitaliste, în care doar uniţi pot câştiga.

Activitatea cooperativelor agricole a fost reglementată în două rânduri. Ultima modificare şi îmbunătăţire a Legii cooperaţiei agricole a fost realizată în noiembrie 2020. Membrii cooperatori au o serie de obligaţii, dar şi drepturi. Astfel, fermierii asociaţi într-o cooperativă sunt scutiţi de plata impozitelor pe terenuri şi clădiri, pot obţine mai uşor fonduri europene şi au acces la preţuri concurenţiale la vânzarea produselor prin intermediul cooperativei.

Cu toate acestea, românii agricultori nu sunt interesaţi să se unească pentru interese comune. Preferă să lucreze pământul de unii singuri şi se luptă cu problemele birocratice ca să obţină bani europeni. În Dobrogea, potrivit Registrului Naţional al Cooperativelor Agricole există un număr de 57 de cooperative. Multe dintre ele sunt în faza de insolvenţă sau de lichidare. Cea mai mare asociere de acest fel din judeţul Constanţa este Cooperativa Dobrogea Sud. S-a aflat pe locul trei în 2019, într-un clasament al profitabilităţii. A avut o cifră de afaceri de 81,3 milioane de lei. „Anul trecut a fost un an foarte prost, din toate punctele de vedere. Seceta ne-a dat mari bătăi de cap. Anul acesta însă producţia la hectar este foarte bună. Avem 50 de membri în cooperativă, iar acum au mai fost depuse câteva cereri de aderare. Noile proiecte europene i-au atras pe mulţi să devină membri, dar obligativitatea, conform legii, de a vinde 75% din producţie prin cooperativă i-a descurajat”, ne-a declarat Răzvan Andrei Gaidargi, preşedintele Cooperativei Dobrogea Sud, Tortoman. Cooperativa Dobrogea Sud exploatează peste 20.000 de hectare în judeţul Constanţa şi tranzacţionează anual în jur de 100.000 de tone de cereale şi oleaginoase.

Bulgarii au înţeles mai repede importanţa cooperativelor agricole

Dacă la noi cooperativele agricole capitaliste apar timid şi au ca principal domeniu de activitate vânzarea produselor şi achiziţia la preţuri atractive pentru membrii asociaţi, la vecinii bulgari, lucrurile stau mult mai bine, existând o piaţă în plină dezvoltare pentru agricultorii asociaţi. Prin cooperative pot achiziţiona utilaje agricole, au acces la depozite moderne şi piaţa este mult diversificată, fiind ştiut faptul că bulgarii sunt cei mai buni legumicultori din regiune. Se pare că vecinii noştri au înţeles mai repede şi mai bine importanţa lucrului în echipă şi unitatea.

„La noi, probabil că oamenii sunt reticenţi să se asocieze. Au reminiscenţe moştenite din bătrâni. Toţi vor şi au nevoie de un sprijin de undeva, dar nu au curajul să se unească. Împreună suntem puternici şi putem schimba în bine viitorul comun al agriculturii”, a adăugat preşedintele Cooperativei Dobrogea Sud, Tortoman.

Potrivit datelor statistice, la sfârşitul primului semestru din 2021, la nivelul României existau 1.800 de cooperative agricole. Cele mai multe au fost înfiinţate în perioada 2016 – 2020. Bulgaria are un număr de 120.000 de membri cooperatori, 6.000 de angajaţi şi 695 de magazine proprii ale cooperativelor agricole.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6082 secunde