Consumul de baterii electrice va crește exponențial. Iată ce propune Comisia Europeană!

189
Consumul de baterii electrice va crește exponențial. Iată ce propune Comisia Europeană! - consumuldebateriivacresteexponen-1608041249.jpg

Articole de la același autor

Cererea de baterii crește rapid și se preconizează că va crește de 14 ori până în 2030. Acest lucru este determinat în principal de transportul electric, care face ca această piață să devină strategică la nivel mondial. O astfel de creștere exponențială globală a cererii de baterii va duce la o creștere echivalentă a cererii de materii prime și, prin urmare, la necesitatea de a reduce la minimum impactul acestora asupra mediului.

Drept urmare, Comisia Europeană propune modernizarea legislației UE privind bateriile. Propunerea abordează aspectele sociale, economice și de mediu legate de toate tipurile de baterii.

Bateriile introduse pe piața UE ar trebui să devină durabile, de înaltă performanță și sigure pe parcursul întregului lor ciclu de viață. Aceasta înseamnă că bateriile ar trebui produse cu cel mai mic impact posibil asupra mediului, utilizând materiale obținute cu respectarea deplină a drepturilor omului, precum și a standardelor sociale și ecologice.

Bateriile trebuie să fie produse de lungă durată și sigure, iar la sfârșitul ciclului lor de viață ar trebui să fie transformate pentru utilizări în alt scop decât cel inițial, prelucrate sau reciclate, reintegrând materiale valoroase în economie.

Comisia propune cerințe obligatorii pentru toate tipurile de baterii (de exemplu: baterii industriale, pentru automobile, pentru vehicule electrice și portabile) introduse pe piața UE.

Cerințele referitoare la folosirea de materiale din surse responsabile, restricțiile privind utilizarea de substanțe periculoase, conținutul minim de materiale reciclate, amprenta de carbon, performanță, durabilitate și etichetare, precum și îndeplinirea obiectivelor în materie de colectare și reciclare, sunt esențiale pentru dezvoltarea unei industrii a bateriilor mai durabile și mai competitive în Europa și în întreaga lume.

Îmbunătățirea bateriilor și a performanței acestora va avea o contribuție esențială la electrificarea transportului rutier, ceea ce va reduce în mod semnificativ emisiile generate de acesta, va intensifica adoptarea vehiculelor electrice și va facilita o pondere mai mare a surselor regenerabile în mixul energetic al UE.

Începând cu data de 1 iulie 2024, pot fi introduse pe piață numai bateriile reîncărcabile utilizate în industrie și pentru vehicule electrice, pentru care a fost stabilită o declarație privind amprenta de carbon.

Pentru a îmbunătăți semnificativ colectarea și reciclarea bateriilor portabile, rata actuală de colectare de 45% ar trebui să crească la 65%, în 2025, și la 70%, în 2030, astfel încât materialele din bateriile pe care le utilizăm acasă să nu fie pierdute pentru economie. Alte baterii – industriale, pentru automobile sau pentru vehicule electrice – trebuie colectate integral. Toate bateriile colectate trebuie să fie reciclate și trebuie să se atingă niveluri ridicate de recuperare, în special în ceea ce privește materialele valoroase, cum ar fi cobaltul, litiul, nichelul și plumbul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4101 secunde