Consumatorii de electricitate vor primi compensații pentru penele de curent

256
Consumatorii de electricitate vor primi compensații pentru penele de curent - consumatoriideelectricitate-1459703089.jpg

Articole de la același autor

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a apro-bat un ordin care revizuiește stan-dardele de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice. Potrivit ordinului, operatorii de distribuție concesionari vor trebui să promoveze investiții, în egală măsură, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Neîndeplinirea de către operatorii de distribuție a indicatorilor de performanță prevăzuți în Standard, va permite utilizatorilor rețelelor electrice de distribuție, în special consumatorii de energie electrică, să primească compensații bănești de la aceștia, care, în fapt, reprezintă o reducere a facturii de energie electrică achitată lunar.


Practic, prin Ordinul ANRE nr. 11/2016, a fost aprobat Standardul de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, care reprezintă varianta revizuită a standardului de performanță aprobat în 2007 și care are ca scop reglementarea calității serviciului de distribuție a energiei electrice distribuite, stabilirea indicatorilor de performanță în asigurarea serviciului de distribuție, precum și stabilirea modului de urmărire și înregistrare a indicatorilor de performanță. 


Prin acest Standard, utilizatorii de energie electrică ar trebui să beneficieze, în primul rând, de o calitate mai bună a serviciului de distribuție prin reducerea numărului și duratei întreruperilor, precizează ANRE. 


Potrivit ANRE, orientarea investițiilor în zone ale rețelei electrice de distribuție în care s-a constatat ca exista probleme, poate conduce la creșterea eficientei energetice și, ca o primă consecință, la scăderea tarifelor de distribuție, ceea ce va da un impuls dezvoltării economice pentru acele zone. ANRE a mai aprobat și Ordinul ANRE 12/2016 care stabilește Standardul de performanță pentru serviciul de transport al energiei electrice și pentru serviciul de sistem, care reprezintă revizuirea standardului de performanță din anul 2007.


Potrivit legii, operatorul de transport și de sistem (OTS) prestează un serviciu public de interes național pentru toți utilizatorii rețelei electrice de transport, asigurând accesul acestora în mod nediscriminatoriu la rețea, cu respectarea prevederilor reglementarilor tehnice și comerciale în vigoare. 


Prin intermediul indicatorilor de performanță stabiliți prin Standard se garantează îndeplinirea obligațiilor de serviciu public de către operator, asigurându-se calitatea serviciului de transport al energiei electrice și a serviciului de sistem. Prin respectarea nivelului garantat al indicatorilor de performanță, OTS asigura siguranța în funcționare a sistemului electroenergetic național, precum și eficienta și fiabilitatea rețelei electrice de transport (RET). 


Activitatea de monitorizare a indicatorilor de performanță privitori la calitatea tehnică a energiei electrice transportate și a evoluției acestor indicatori de la un an la altul furnizează informații definitorii pentru OTS în sensul evidențierii masurilor necesare pentru îmbunătățirea calității serviciilor. Totodată, includerea obligației de acordare de compensații pentru nerespectarea indicatorilor specifici de performanță conduce la responsabilizarea operatorului, astfel încât acesta să acționeze în sensul creșterii satisfacției clienților săi prin creșterea calității serviciilor prestate, a mai precizat ANRE.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5257 secunde